Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabet Höglunds tandtragedi – ekonomiska slaget mitt i pensionen

Journalistens live och karriär.
Elisabeth Höglund berättar om sina dåliga tänder...
Foto: MARIA HANSSON
... som har kostat henne tusentals kronor.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Elisabet Höglund har de senaste åren drabbats av svåra tandproblem, efter att ha drabbats av näringsbrist och inflammationer.

Sedan i december går tv-profilen runt med hål i munnen – samtidigt som tandläkarräkningen äter upp hennes besparingar.

– Jag redan lagt ner flera hundra tusen på mina tänder, och nu blir det ytterligare... Jag hoppas att det inte blir hundra tusen till, säger Elisabet Höglund i Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken”.

Tv-profilen och journalisten Elisabet Höglund, 75, kämpar med jobbiga tandproblem, sedan en tid tillbaka.

I podcasten ”TV-fabriken” med Fredrik Ralstrand berättar Höglund att hon tvingades dra ut flera tänder på Luciadagen – något som helt förstörde hennes jul och nyår.

– Jag har haft stora tandproblem, med flera inflammationer i tandbenet den senaste månaden. Den trettonde december, på Lucia, fick jag dra ut tre kindtänder. Jag har fortfarande inte fått några implantat, så jag går med stora hål i munnen fortfarande. Jag har en protes i överkäken, där jag också har tappat en tand. Jag har haft problem att överhuvudtaget fira jul och nyår för att jag inte har kunnat visa mig för folk nästan, och inte kunnat tugga och inte kunnat njuta av mat. Jag har ätit starka mediciner och penicillin och annat som har skapat problem för magen, säger hon i ”TV-fabriken”.

Elisabet Höglund: ”Det är förfärligt”

Nu har Höglunds mun börjat läka igen – men det är en lång väg att gå tills hon har fått tandimplantat, och flera steg som måste gås igenom.

Elisabet Höglund har inga förhoppningar om att hennes tandproblem snart är över, och är besviken på att allt tagit så lång tid.

– Det har gått fyra månader, det är förfärligt, det är fruktansvärt, säger hon, och förklarar att hon fått provisoriska tänder i väntan på sina implantat, men att de inte fungerar som de ska.

Det var när Elisabet Höglund var sjuk i cancer som hon först fick problem med tänderna, då hon drabbades av näringsbrist. Men tandkronorna hon satte i efter det har inte hållit så länge som de ska.

– Det är verkligen frustrerande, man måste kunna tugga maten man äter. Alla gamla kronor bara trasar, de håller inte.

Ekonomiska smällen

I ”TV-fabriken” avslöjar Elisabet Höglund att hon redan har lagt flera hundra tusen kronor på sina tänder med åren, och att det ser ut att kunna bli hundra tusen kronor till innan allt är klart.

– Implantat är fruktansvärt dyrt, även om man får en viss del av tandvårdsförsäkringen, så har jag redan lagt ner flera hundra tusen på mina tänder, och nu blir det ytterligare... Jag hoppas att det inte blir hundra tusen till, men det börjar närma sig det. Det är jättedyrt. Man förstår att folk drar sig för att gå till tandläkaren och göra stora ingrepp, säger hon i podcasten.

Höglund, som ju hunnit fylla 75 år och är pensionär, konstaterar att hon inte hade haft råd med tänderna utan sina besparingar, eftersom hon lever på pension.

– Jag har nästan inga inkomster, jag är ju pensionär. Så då måste jag ta av mina besparingar.

Elisabet Höglund om Leif GW: ”Kan ta sig i häcken”

Oväntade orden i tv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.