Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elisabet Höglunds stora pensions-ilska

Tv-profilen Elisabet Höglund är upprörd över de låga svenska pensionerna. Själv tvingas hon nagga på sina besparingar. Foto: MARIA HANSSON
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tv-profilen Elisabet Höglund får ut 13 000 kronor i pension varje månad - och tvingas leva på besparingar för att ha råd med sina vardagsutgifter.

Nu riktar hon ett angrepp mot svenska politiker, som hon menar sviker de svenska pensionärerna.

– Det här är den största bluff som det svenska folket har blivit utsatt för, säger hon.

Elisabet Höglund, 72, har en lång karriär bakom sig på en rad SVT-program. Hon har även varit programledare på TV4 och skrivit böcker. 

Hon är aktiv i samhällsdebatten och går nu till angrepp mot det svenska pensionssystemet.

2009 gick hon i pension från en månadslön på 45 000 kronor. I dag lever hon på en pension på 13000 kronor efter skatt, något som är betydligt lägre än hon hoppats och räknat med.

 

LÄS MER: Elisabet Höglund är fri från cancern

 

– Jag har tyckt det länge att, "fan vad lite pension vi får". Jag hade en bra inkomst när jag gick i pension och kände att jag åtminstone kunde få 65 procent i pension, men det får jag ju inte alls. Vi har helt enkelt blivit lurade av våra politiker, säger hon.

Hon berättar att hon i dag tvingas ta till sina besparingar för att få ekonomin att gå ihop överhuvudtaget, även gällande vardagsutgifter.

– Det är inte bra när man känner att man måste nagga på sina besparingar, för de ska man ju ha som en buffert, säger hon.

Hon poängterar att det ännu inte går någon nöd på henne. Hon bor i hus i Tungelsta utanför Stockholm, har ett sommarhus i Bergslagen och en lägenhet i Spanien. 

Elisabet Höglund är upprörd över hur svårt många andra pensionärer har det. Hon menar att svenska politiker i decennier lovat folket en trygg och bra pension, men att det löftet inte uppfyllts.

– Det är en bluff. Vi är så lurade av politikerna när det gäller pensionssystemet att jag tycker att det är upprörande.

Hon säger att ett grundproblem är att pensionen inte stiger, utan snarare sjunker ju äldre man blir.

– En del faller bort, som tjänstepensionen efter en viss tid. Jag har sämre pension I dag än för fem år sedan. Det gör mig väldigt upprörd, säger Elisabet Höglund.

Elisabet Höglund valde bort pensionsförsäkring

I dag uppmanas man att skaffa sig en privat pensionsförsäkring. Men detta är något som Elisabet Höglund valt att inte göra. Bankernas höga avgifter och courtage skrämde henne.

– Jag vågade inte spara pengar i pensionsförsäkringar för jag litade inte på att de privata pensionsfonderna gav den avkastning de lovade, och det fick fick man inte heller. Alla har förlorat pengar som har sparat i fonder, säger hon.

Hon menar att statens finanser i dag är väldigt goda och att ekonomin går för högvarv, men att det inte är något som pensionärerna får del av.

– Det betalas ut hur mycket bidrag som helst för andra ändamål, som långtidssjukskrivningar, arbetslöshetsersättning och socialbidrag. Där betalas det ut oerhört mycket pengar av kommuner och staten. Men till pensionärerna ökar ingenting, säger Elisabet Höglund.

 

LÄS MER: Elisabet Höglunds syster fick räkningar efter sin död 

 

Att bidrag är något som påverkas av pensionen är något som hon tycker är dåligt.

– Höjer man pensionen med 200 kronor i månaden så sänker kommunen bostadsbidraget med samma belopp, förklarar hon, och säger:

– Jag svälter inte och har det bra, men jag känner att vi har gått på en mina när det gäller pensionssystemet.

Expertens bästa tips

Maria Landeborn är sparekonom på Skandia.

Hon menar att svenska pensionssystemet i grunden är bra, men att en ökande befolkning och en längre livslängd gör att pensionen påverkas negativt.

Här är hennes tips för att höja sin pension:

Börja pensionsspara i tid. Då hinner du sätta av mer av din inkomst hela tiden, och det kommer att växa under väldigt många år.

Välj sparfomer med låga avgifter. Det finns sparformer på nätet med låga eller inga avgifter.

Jobba längre innan du går i pension. Ett eller ett par år extra i arbetslivet kan göra stor skillnad på hur stor pension man får.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!