Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabet Höglunds ånger efter systerns dödsfall

Elisabet Högberg menar att hon hade kunnat göra mer för sin svårt sjuka syster.Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Nu berättar journalisten och "På spåret"-profilen Elisabet Höglund, 74, om den svåra uppväxten – och skulden hon känner gentemot sin äldre syster som avled under misärliknande förhållanden förra året.

– Jag borde ha gjort mer, säger hon i TV4:s "Malou efter tio".

Elisabet Höglund är den tidigare tävlingscyklisten som sadlade om och blev tv-reporter. Hon var anställd på SVT mellan 1983 och 2008. 

Elisabet Höglund har även rönt stora framgångar i SVT:s underhållningsprogram "På spåret" med två finalsegrar och en andraplacering. 

Men hennes uppväxt var något annat än glamorös, förklarade hon i TV4:s "Malou efter tio" i veckan.

Elisabet Höglund berättar att hon växte upp i en kärlekslös familj tillsammans med sin äldre syster.

– Social var det väldigt tufft, det väldigt lite kärlek. Det var väldigt mycket konflikter, oerhört mycket aggressivitet, psykiska sjukdomar som låg latent. 

"Levde i en drömvärld"

I 14-15-årsåldern bröt Elisabet Höglunds äldre systers psykiska sjukdom ut på allvar:

– Hon fick syn- och hörselhallucinationer. Hon levde i en drömvärld och hade tappat förankringen med verkligheten. Dessutom blev hon väldigt aggressiv.

Systern psykiska sjukdom ledde till total isolering på äldre dagar. Först efter hennes död hittades dagboksanteckningar, nedklottrade på en toalettpappersrulle. De vittnade om den sista tiden i livet. Där hade hon bland annat skrivit: "Jag är så sjuk, jag är så ledsen, jag är så ensam och jag fryser så."

Elisabet Höglund: ”Känner skuld”

Elisabet Höglund säger att hon känner skuld gentemot storasystern. Hon har försökt sätta ord på känslan i sin bok "Skulden jag bär på: Två systrar – två världar". 

– Jag borde ha gjort mer. Mellan 2015 och 2017, då hon hade flyttat hem borde jag ha kontrollerat att hon verkligen levde det liv som jag trodde att hon gjort. Det vill säga någorlunda drägligt eftersom hade fått vård under ett antal år. 

Elisabeth Höglund vill inte kommentera saken mer, men i en intervju med Expressen i juni i år sade hon:

– Jag har skuldbelagt mig själv. Varför gjorde jag inte mer för henne? När min syster var sjuk och inte fick vård JO-anmälde jag kommunen.

– Jag har så dåligt samvete för henne och jag anklagar mig själv för att jag inte gjorde mer för henne. Jag har ju mitt liv, jag hade cancer och har själv varit sjuk, men när jag tittar på det i backspegeln tycker jag ändå att jag kunde ha gjort mer. 

 

LÄS MER: Höglunds vårdkritik – efter systerns död

 

Tillbaka i ”På spåret”

"På spåret" är tillbaka i slutet av november – och i början av september avslöjade SVT de tävlande i den sista gruppen.

Stormästarna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl möter Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson, samt nykomlingarna Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.