Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elfsbergs nya hårda kritik – mot SVT och ”Rapport”

Claes Elfsberg riktar nu hård kritik mot SVT. ”Rapport får inte vara för bra, för att man vill skydda Aktuellt.”
Claes Elfsberg är kritisk mot SVT och deras hantering av ”Rapport”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Rapport” får inte vara för bra, för att man vill skydda ”Aktuellt”. Det är fullständig galenskap, säger Elfsberg. Här på ”Rapports” 50-årskalas tillsammans med Katarina Sandström. Foto: SVEN LINDWALL
”Vi har alltid haft medarbetare som är engagerade och har starka åsikter”, säger Charlotta Friborg, chef för ”Aktuellt” och ”Rapport”. Foto: SVEN LINDWALL
SVT-huset. Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Rapport” firar 50 år – men flera veteraner tycker att programmet är en spillra av sitt fornstora jag.

Claes Elfsberg och Bo G Erikson riktar nu hård kritik mot SVT.

– ”Rapport” får inte vara för bra, för att man vill skydda ”Aktuellt”. Det är fullständig galenskap, säger Elfsberg.

Den 5 december 1969 sändes det första ”Rapport” i den då helt nya kanalen TV2. Efter några år med låga tittarsiffror blev programmet så småningom Sveriges största nyhetsprogram – ständigt i konkurrens med ”Aktuellt” i TV1.

Programmets första 50 år firades under torsdagen med ett frukostmingel i tv-huset i Stockholm med både nya och gamla medarbetare på plats.

Sedan många år finns dock ingen konkurrens mellan Sveriges Televisions nyhetsprogram och de görs numera av samma redaktion och har i dag helt olika karaktär.

– Man kan säga att programmen har lite olika uppdrag. ”Rapport” är den snabba överblicken och det ligger mer fördjupning i ”Aktuellt”, säger Charlotta Friborg, som är chef för riksnyheterna på SVT.

Flera gamla ”Rapport”-ankare är dock starkt kritiska till hur SVT behandlar programmet i dag.

– Nu tycker jag att det är snuttfierat. Jag tycker ofta att det är korta grejer, säger ”Vetenskaps värld”-profilen Bo G Erikson som var med och startade det banbrytande ”Rapport” för 50 år sedan.

”Stryper verksamheten”

Claes Elfsberg, som började som praktikant på ”Rapport” 1970, säger att SVT:s ledning har motarbetat programmet ”de senaste 20 åren”.

– ”Rapport” är en oerhörd framgångssaga, det finns inget nyhetsprogram i västvärlden som det går så bra för tittarmässigt. Det är otroligt att så många vill se nyheter 19.30 i broadcast. Jag tycker att SVT:s ledning borde vårda programmet, ge det alla tänkbara resurser för att ge tittarna en ännu bättre service, men i ställer stryper man sakta verksamheten, säger Elfsberg.

Hans åsikt är att ”Rapport” inte får vara för bra, för att SVT:s ledning vill skydda ”Aktuellt”.

– Det är löjligt nog så att ”Rapport”, efter interna beslut, inte får använda alla verktyg i lådan. ”Rapport” får till exempel inte ha gäster i studion, annat än egna medarbetare. Det där tycker jag är lite löjligt, och inte så lite löjligt heller. Det är fullständig galenskap, säger Claes Elfsberg.

Även i Expressens tv-program ”Direkt med Niklas Svensson” riktar Elfsberg kritik mot SVT:s hantering av ”Rapport”.

– Man har ju satt handbojor på redaktörerna där. de får till exempel inte ta in gäster i studion. Det är mycket märkligt. Avsikten för detta är att göra det lite lättare för ”Aktuellt” att glänsa med sina gäster i studion. 

Rekryterade en elitredaktion

Efter att riksdagen 1956 beslutat om att införa television i Sverige hade tv-tittandet stadigt ökat och under 1960-talet intensifierades diskussionerna om att starta en andra tv-kanal för att öka mångfalden.

Till slut beslutade riksdagen om att det skulle bli två tv-kanaler inom samma bolag som skulle konkurrera – inte minst när det kom till nyheter.

Oloph Hansson, som bland annat hade jobbat på ”Dagens eko” i radion och ”Aktuellt” i tv, fick uppdraget att starta en nyhetsredaktion på TV2.

Han rekryterade en elitredaktion till ”Rapport” bestående av bland andra Christina Jutterström, Bo G Erikson, Magnus Faxén och Ingemar Odlander.

”Rapport” skulle vara det kommenterande nyhetsprogrammet i TV2 samtidigt som ”Nu”, som ersatte ”Aktuellt” mellan 1969 och 1972, skulle vara detsamma i TV1. Samtidigt stod ”Tv-nytt” för de raka nyheterna i båda kanalerna.

De båda kanalernas nyhetsredaktioner konkurrerade med varandra och hade inget samarbete alls fram till 1990-talet. I dag gör samma redaktion båda programmen.

”Cheferna blir förbannade”

SVT borde göra om både programmen, tycker han.

– Snuttnyheter är inte vad publiken behöver i första hand. Lösningen är att göra ”Aktuellt” till ett ännu mer fördjupande program så att ”Rapport” kan bli ett delvis fördjupande program. Sedan kan man ha resten av utbudet online, säger Claes Elfsberg.

– ”Aktuellt” skulle rikta in sig på två–tre frågor som har varit stora under dagen med alla de viktigaste personerna intervjuade i direktsändning medan ”Rapport” får ett aningen bredare uppdrag än i dag. 

Vad säger SVT om det här?

– När jag säger något verkar cheferna på SVT mest bli förbannade. Jag är ju pensionär nu men jag har fortsatt att bråka litegrann, säger Claes Elfsberg.

”Aktuellt”- och ”Rapport”-chefen Charlotta Friborg har tagit del av av veteranernas kritik. Hon säger att det är välkommet med starka åsikter.

– Vi har alltid haft medarbetare som är engagerade och har starka åsikter. Det är välkommet och gör oss bättre. Det är också ett av skälen till att det är roligt att arbeta på SVT, säger hon.

Se hela intervjun med Claes Elfsberg i Direkt med Niklas Svensson

Legendariske nyhetsankaret Claes Elfsberg gästar i Direkt med Niklas Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.