Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elfsberg stoppas av SVT: "Det är fånigt"

Om 15 dagar fyller Claes Elfsberg 67 år - och står då inte längre under lagen om anställningsskydd.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Foto Gunnar Seijbold

Om 15 dagar fyller Claes Elfsberg 67 år - och står då inte längre under lagen om anställningsskydd.

Efter 45 år på SVT tvingas nyhetsankaret och programledaren därför lämna jobbet - och ska tackas av med tårta.

– Jag hade en förhoppning om att det skulle kunna gå att resonera om saker, åtminstone kunna förlänga ett år i taget, men SVT har varit väldigt bestämda, säger programledaren som nu är aktuell med ett nytt eget program.

Claes Elfsberg har full koll på vilken dag han som praktikant klev in genom SVT:s dörrar för första gången.

– Det var måndag den 21 december 1970, säger han.

Sedan dess har nyhetsankaret och programledaren blivit "mr Rapport" med hela svenska folket.

Men den 26 november fyller Claes Elfsberg 67 år, vilket innebär att han inte längre står under lagen om anställningsskydd (las) och därmed tvingas lämna sin arbetsplats.

– Jag tycker det är så fånigt så det liknar ingen sort. Det har jag sagt så många gånger förut så att det är på gränsen till att bli lite tjatigt, jag tror att folk har fått klart för sig att jag tycker att det är lite dumt, säger han.

Nyhetsankaret hade hoppats på att det skulle gå att diskutera pensionsavgången med SVT, men de stod fast vid sin policy.

– Jag hade en förhoppning om att det skulle kunna gå att resonera om saker, åtminstone kunna förlänga ett år i taget, men SVT har varit väldigt bestämda i sin uppfattning.


LÄS MER: Claes Elfsberg öppnar för konkurrenten


Claes Elfsberg kommer avtackas med en tårta för "de närmast sörjande", och det kan komma att bli känslosamt.

– För mig har det alltid varit viktigt och betydelsefullt att vara anställd i Sveriges Television, jag gillar det här företaget och tycker väldigt mycket om public service-idén och har varit stolt över att arbeta med det. Så det är klart, i någon mening blir det känslosamt att jag inte får göra det längre som anställd, säger han.

Men Elfsberg jobbar in i det sista. Lagom till pensionsdagen har hans program ”Köttberget checkar ut” premiär i SVT2. En serie där han möter tolv tongivande 40-talister som medverkat till stora samhällsförändringar, bland annat Magnus Härenstam, Gudrun Schyman och Amelia Adamo.

– Det var nästan på gränsen till förälskelsegrej att träffa dem. Oavsett kön var de fantastiska människor att prata med och lyssna på. Jag blev helt fascinerad, säger han.


LÄS MER: Kända tv-profilernas åldersilska mot SVT


Claes Elfsberg: "Ska leva väldigt länge"

"Köttberget checkar ut" blir det sista Claes Elfsberg gör som anställd på SVT, men han kommer fortsätta som frilansare. Bland annat med ett eget program som har premiär i april, och som programledare i morgonsoffan en dag i veckan.

– Min plan, om jag inte går och drabbas av någon besvärlig sjukdom, är att jag ska leva väldigt länge - då har jag ingen lust att vara utan arbete under väldigt lång tid. Jag ser inte fram emot att vara pensionär i den meningen. Jag vill jobba, det tycker jag är roligt.

Heléne Sahlin, HR-direktör på SVT, säger att arbetsplatsen följer kollektivavtalet som har en tydlig ålderspolicy.

– Alla, enligt kollektivavtalet som vi då följer, anställningar avslutas per automatik när man har fyllt 67. Sedan kan det finnas möjlighet att man tecknar avtal med visstidsanställning efter man har fyllt 67, säger hon.

Hur ser avtackningen ut? 

– Han ska tackas av på ett bra sätt. Han är en fantastisk duktig och bra medarbetare. Det bjuds på lite tårta och snittar, säger Heléne Sahlin.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Lagen om anställningsskydd

Från och med den 1 september 2001 har arbetstagare, genom en tvingande regel i lagen om anställningsskydd (las), rätt men inte skyldighet att att kvarstå i anställningen till utgången av den månad då han eller hon fyller 67 år.

Om en arbetsgivare vill att en arbetstagare ska lämna sin anställning vid utgången av den månad då han eller hon fyller 67 år ska arbetsgivaren skriftligen ge arbetstagaren besked om detta minst en månad i förväg.

En arbetstagare som har fyllt 67 år har inte rätt till längre uppsägningstid än en månad och har inte heller företrädesrätt.

Källa: riksdagen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.