Elfsberg berättar: Troligen sjuk i corona – isolerar sig med frun

Johan Giesecke svarar på vanliga frågor om viruset.
Claes Elfsberg.
Foto: OLLE SPORRONG
Claes Elfsberg med hustrun Monica.
Foto: EXPRESSEN

Claes Elfsberg, 71, är sannolikt drabbad av corona, och har sen några dagar tillbaka valt att isolera sig tillsammans med hustrun Monica.

Han beskriver parets symptom som milda, och de har därför inte velat belasta vården i onödan.

– Det är lite tungt att andas. Lite tungt i bröstet. Ganska mycket huvudvärk och feber, säger SVT-profilen.

Det var för snart en vecka sen som Claes Elfsberg och hans fru började misstänka att de hade insjuknat i covid-19. 

– Alla symptomen stämmer eller har stämt, säger han.

– Nu har vi satt oss i självvald karantän i vår stuga, och umgås inte med någon sen ett antal dagar tillbaka.

Kan du känna någon oro?

– Faktiskt inte. Jag känner det för den allmänna utvecklingen i landet, men inte för vår del. Det är ganska milda symptom. Som vi har det, är det inte något besvärligt sätt att vara sjuk på. Det är långtråkigt. Men för landet och världen är det ett elände när all verksamhet är på väg att upphöra och ekonomin befinner sig i fritt fall.

Har ni testat er för sjukdomen?

– Nej, det har vi inte. Är man inte sjukare än vad vi är, så behöver man inte uppta sjukvårdens resurser.

Har ni någon uppfattning om hur ni blev smittade?

– Nej. Men min hustru arbetar som frisör och träffar ett antal människor varje dag i sitt yrke, och många av dem har varit ute på resa i till exempel i Italien. Så det är rätt tydligt att smittan nog nått oss den vägen.

Claes Elfsberg som först tyckte att restriktionerna kring corona var bitvis överdrivna, har nu börjat se lite annorlunda på saken:

– Först när jag hörde den här uppmaningen om att vi som passerat 70 borde hålla oss hemma och inte sticka näsan utanför dörren, så kände jag mig lite förnärmad. Skulle inte jag få gå ut längre? Men nu inser jag det rimliga i att vi gemensamt agerar för att lösa det här.

Claes Elfsberg troligen smittad med corona

Ändå funderar han över om om vi inte ”tar i för mycket”:

– Frågan har ju väckts om det är rimligt att hela landet och i förlängningen hela världen ska gå väldigt besvärliga tider till mötes med massarbetslöshet, fattigdom och elände.

Som pensionär är han inte orolig för den egna ekonomin, men för hustrun är situationen annorlunda:

– Hon är ju företagare och hur det går med det vet vi inte. Dels när det uppmanas till att inte göra något överhuvudtaget, dels när människor fortsätter att vara rädda för att gå till frisören. Då kan det bli kännbart för den branschen.

– Jag tror att vi kommer att klara av det här också. Precis som vi har klarat av andra kriser. Man ska veta att för de allra flesta är det inte en sjukdom man blir dålig av. Det märker vi ju själva när vi ligger här och väntar på att den ska bli bättre.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Andra kända sjuttioplus-profiler om corona

Leif ”Loket” Olsson.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Leif Loket Olsson, 77

– Jag låser inte in mig. Men jag hoppas jag klarar mig. Nu sitter vi på trav några stycken, och avvaktar. Så jag lever precis som vanligt.

– Blir man smittad så blir man, och då får man väl önska sig lycka till.

Ulf Brunnberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ulf Brunnberg, 72

Om social distansering:

– Jag bor inte inne i stan, utan på landet och åker ogärna över bron ändå. Nu känns det ännu mindre angeläget. Det har varit nog så svårt de sista åren med rökförbud och parkeringar.

– Kan man bespara andra oro och bekymmer. Då gör jag det gärna.

Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Lasse Berghagen, 74

– Vår bransch är ju nedlagd eftersom man inte får samlas. Framtiden är oviss. Jag känner en oro som alla andra. Det är skit. 

– Tydligen är vi 70+ en känslig generation för att drabbas, så det är bara att bädda in sig, det har jag redan gjort.

Sven Melander.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sven Melander, 72

– Det är sorgligt alltihopa. 

– Jag är privilegierad som har ett boende nere i Blekinge. Det är ostört. Jag klarar mig. Det är svårare om du är sjuk, ensam eller beroende av hemhjälp. Men det är viktigt att alla äldre och mina jämnåriga inte belastar vården.

Elisabet Höglund.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Elisabet Höglund, 75

Kom nyligen hem från Spanien.

– Jag lever väldigt skyddat, och har inget utåtriktat socialt liv nu, utan håller mig hemma och jobbar. Man vet aldrig om folk är smittade. Jag vill absolut inte bli sjuk.

– Jag tycker att man borde stänga även grundskolor. Sen tycker jag att man ska minska storleken på tillåtna folksamlingar drastiskt. Man borde skärpa reglerna.

– Ja, det är väldigt tråkigt.

– Det är inte så att gränsen för att dö i influensa går vid 70, utan vi är olika individer – en del är väldigt friska, en del är väldigt sjuka. Man kan inte dra en åldersgräns, och ge fyrtiotalisterna ansvaret för att inte sprida smittan. De som sprider smittan mest är ungdomar. Det har vi sett från skidorter och olika after ski-jippon. De som sprider smittan mest är yngre människor som inte gillar att vara instängda. Att skylla på fyrtiotalisterna det är helt fel. De flesta fyrtiotalister är väldigt försiktiga, även om några kan ha lite hybris och känna sig som 40. Men det är ett väldigt litet antal, så jag tycker den debatten blev helt sned. Jag känner mig utpekad trots att jag inte borde. Jag är oerhört försiktig. Har på mig munskydd och så där. Men debatten tror jag håller på att rätta till sig nu när man ser att de är andra grupper som är farligare, vad gäller smittspridning än vad äldre är.

Lina Hedlunds initiativ – gratisshow med kollegerna från vardagsrummet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.