Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elegant berättat, men hon väjer när det bränner till

Skådespelaren Malin Cederbladh, känd bland annat för rollen som Anette Sundberg i TV4-serien "Solsidan", har fått utmärkelsen "Årets kvinnliga humorprestation". Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Malin Cederblad som Anette och Henrik Dorsin som Ove Sundberg i TV4:s "Solsidan".Foto: TV4 / TV4

När Malin Cederbladhs kopplingsvajer går av frågar bilmekanikern: "Är det du som är Oves kärring?". 

Men om rollen som Anette Sundberg i den omåttligt populära TV4-serien "Solsidan" handlar denna skådespelares sommarprat nästan inte alls.

I stället får vi höra om Malin Cederbladhs uppväxt och föräldrarnas materiella klassresa i Täby under 1970- och 1980-talet. Vi följer Malin från höghustillvaron där hon som femåring iförd "orange hängselbyxor med resår nedtill" räddas av en okänd man från att drunkna i ån till villalivet med ridlektioner (dramatiskt när favorithästen körs ihjäl) och Mallorcasemestrar, men där ursprunget från landet ändå manifesteras i att hela familjen plockar svamp, lyssnar på fåglar ihop och fyller frysen med en halv gris som styckas, mals och paketeras.

 

Detaljskärpan imponerar

Hon berättar om en tunna som blir hennes första sceniska rum, om en livsavgörande praodag på Intiman och om hur hon då hon inte kommer in på teaterutbildningen kräver att få göra om provet. Detaljskärpan imponerar: "Sartre, Camus, Söderberg, Södergran, vinrött läppstift, Pall Mall, utan filter", sammanfattar Cederbladh sin tid på teaterstudion där alla elever – okommenterat – delar omklädningsrum och dusch. 

 

Njutning att höra Malin Cederbladh 

Det är en njutning att höra Malin Cederbladh redogöra för skeenden. Hon behärskar à la "less is more"-filosofin sitt instrument till fullo med tempo, pauseringar och återhållen humor och ordvalen är klockrena. Men jag skulle verkligen önska att hon hade vidareutvecklat resonemanget om hur det är att förlora en förälder när du precis ska bli vuxen själv. Om pappans plötsliga bortgång vid 48 års ålder säger Malin bara: "Det var tufft, riktigt tufft". Men på vilket sätt var det tufft och hur Malin gjorde för att lära dig att leva med sorgen får vi inte veta.

 

Malin Cederbladhs sommarprat

INLEDNINGEN: 

Högt tempo i berättelsen om kopplingsvajern som går av och hur Malin Cederbladh får frågan "Är du Oves kärring?" av bilmekanikern. 

 

KÄNSLORNA: 

Högt betyg här, främst för Cederbladhs fenomenala förmåga att berätta och dramatisera. Synd bara att hon väjer för att berätta på vilket sätt det var tufft då pappan rycks bort alltför tidigt.

 

SKRATTEN: 

Cederbladh behärskar sitt instrument utmärkt och berättar med torr humor om hur hon ensam i stugan ser "Mördare okänd" och skräms av en grävlinghonas vrålande försvar av ungarna.

 

MUSIKEN: 

Stor spännvidd på musiken (från Dylan till Rachmaninov) där de flesta som lyssnar borde få med sin genre och där låtarna känns relevanta för berättelsen.

 

AVSLUTNINGEN:

 

Kärleksfullt om glädjen att ha en extrafamilj och om att man får de vänner man förtjänar.

 

Låtlistan

"Ålen (Amason), "Les Pecheurs de Perles: Nr 4, Akt 1, Je Crois Entendre Encore, Nadirs romans" (Constantin Rossi, tenor, Marcel Cariven, dirigent), "I Put a Spell on You" (Screamin’ Jay Hawkins), "Domine Salvum Fac Pontificem Nostrum Leonem" (Alessandro Moreschi), "Mon Amour" (The Plan), "Simma" (Svante Thuresson), "Sonat för violoncell & piano OP 19 G-Moll, Tredje satsen, Andante", (Truls Mörk & Jean-Yves Thibaudet, verket komponerat av Rachmaninov), "Sing Sing Sing" (Benny Goodman and His Orchestra), "The Circle Married the line" (Feist), "One More Cup of Coffee" (Bob Dylan), "Did You Give the World Some Love Today Baby" (Doris), "Cherish" (Nina Simone).

Malin Cederbladh som Anette och Henrik Dorsin som Ove Sundberg i TV4:s "Solsidan". Foto: TV4 / TV4

LÄS MER: Härligt att stiga in i Stig Björkmans filmvärld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.