Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomiska smällen mot Kylie Jenner – har överdrivit siffror

Kylie Jenner har själv diskuterat sina bristningar förut i en Youtube-video.
Kylie Jenner.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PLANET PHOTOS STELLA PICTURES
Skärmdump från Forbes.
Foto: Skärmdump / Forbes

Kylie Jenner är inte längre miljardär. 

Det slår tidningen Forbes fast i en lång granskning där man berättar att Kardashian-familjen länge överdrivit hennes sminkmärkes framgångar. 

Men Kylie Jenner slår uppgifterna ifrån sig: 

”Jag trodde att det här var en ansedd sajt”, skriver hon om Forbes på Twitter.

Världens yngsta ”self-made” miljardär. Det var rubriken kring realitykändisen Kylie Jenner, då 21 år gammal, i tidningen Forbes förra året när de listade de rikaste av de allra rikaste i företagsvärlden. 

Kylie Jenner hade vid den tiden nyligen sålt 51 procent av aktierna i sitt sminkmärke Kylie Cosmetics till sminkjätten Coty för 600 miljoner dollar – vilket gav företaget en värdering på 1,2 miljarder dollar. 

Bakom värderingen låg en historia om en flera år lång framgångssaga där intäkterna hade skenat. 

Visade upp rekordökning

2015 startade Kylie och hennes mamma Kris Jenner tillsammans märket Kylie Cosmetics. Första produkten var ett paket med läppenna och läppstift som sålde slut direkt, och allt fler produkter lades ut på marknaden.

1,5 år senare meddelade familjen att företaget hade haft 400 miljoner dollar i intäkter under 18 månader och visade upp papper på skattebetalningar för tidningen Forbes som påstods vara bevis. Men varken Forbes eller finansexperter på marknaden var övertygade. 

Men månader senare publicerade modetidningen WWD samma siffror som familjen Kardashian/Jenner försökt övertyga Forbes med hjälp av – och siffrorna spreds i medier världen över. De kommande åren skulle bilden av Kylie Cosmetics ändras och framgångssagan med miljardresultat var ett faktum. 

Forbes skriver dock att det var när Coty presenterade föregående års försäljningssiffror på deras nyförvärv Kylie Cosmetics som frågetecknen dök upp hos analytiker igen. Intäkterna från försäljningen låg enligt Cotys siffror på 177 miljoner dollar – vilket var en uppgång med 40 procent från året innan. 

”Tror att alla blev överraskade”

Det innebär att intäkterna från året innan varit 125 miljoner – en lång väg ifrån de 360 miljoner som Kardashian/Jenner-familjen hade berättat om för Forbes tidigare. 

– Jag tror att alla blev överraskade, säger Stephanie Wissink, kapitalanalytiker på investmentbanken Jefferies, till Forbes. 

– Det negativa som var resultatet av det offentliggörandet var att företaget var betydligt mindre än vad alla hade förväntat sig, säger hon vidare. 

Resultatet: Kylie Jenner räknas inte längre som miljardär, enligt Forbes, som hävdar att familjen förfalskat de tidigare siffrorna. 

https://twitter.com/KylieJenner/status/1266396922752843779?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1266396922752843779%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2F6kumh77bYGPyzGMoG5kuV2

När Kylie Jenner upptäckte granskningen förnekade hon omedelbart uppgifterna om att hon skulle ha förstorat upp sina framgångar. På Twitter skriver hon bland annat:

”Allt jag ser är en lång rad felaktiga påståenden och obevisade antaganden. Jag har aldrig frågat efter någon titel eller försökt ljuga mig dit NÅGONSIN.”

I en annan tweet skriver hon vidare: 

”Jag kan lista 100 saker som är viktigare just nu än att fixera mig över hur mycket pengar jag har.” 


Huset har särskilda säkerhetssystem, och ska fungera som en bas för Jenner när hon är i Los Angeles.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.