Dwayne Johnson i rollen som "Hercules". Foto: Kerry BrownDwayne Johnson i rollen som "Hercules". Foto: Kerry Brown
Dwayne Johnson i rollen som "Hercules". Foto: Kerry Brown
"Hercules" får tre getingar av Expressens recensent. Foto: Kerry Brown"Hercules" får tre getingar av Expressens recensent. Foto: Kerry Brown
"Hercules" får tre getingar av Expressens recensent. Foto: Kerry Brown
"Hercules förblir mer muskler än hjärna, men också en hel del hjärta – på gammaldags sagovis", skriver Expressens Bernt Eklund. Foto: Kerry Brown"Hercules förblir mer muskler än hjärna, men också en hel del hjärta – på gammaldags sagovis", skriver Expressens Bernt Eklund. Foto: Kerry Brown
"Hercules förblir mer muskler än hjärna, men också en hel del hjärta – på gammaldags sagovis", skriver Expressens Bernt Eklund.  Foto: Kerry Brown
Dwayne Johnson ur filmen. Foto: Kerry BrownDwayne Johnson ur filmen. Foto: Kerry Brown
Dwayne Johnson ur filmen. Foto: Kerry Brown

Eklund om Hercules: En halvgud med hjärta

Publicerad

Hercules var en kraftkarl i gamla Grekland några hundra år före Kristus, en halvgud – resultatet av överguden Zeus möte med en jordisk kvinna - omöjlig att besegra för vanliga dödliga.

Som straff för den svåraste av synder hade han dessutom tvingats göra tolv storverk och de gav extra kraft åt myten om hans sällsynta mod och oövervinnerliga styrka.

Ett ovärderligt rykte för en kringflackande legosoldat. Varje seger var som vunnen i förväg.

För en ärans man, dessutom plågad av dessa fasansfulla händelser i det privata förflutna, gäller självfallet enbart goda strider med rättfärdiga mål. Lojala lärjungar kämpar hela tiden vid hans sida. När en lokal härskare finner sig attackerad av en stor terroriststyrka - med rebelliska kentaurer som hemligt vapen - ställer de alla upp trots att kampen verkar hopplös.

 

Fast inget är vad det verkar. Ädla känslor och svåra svek skapar med hjälp av modern filmteknik ett våldsamt äventyr där klassiska stridsstrategier - som den öppna fyrkanten - demonstreras och gammaldags vapen svingas med datorbehandlad elegans. Soldatmassornas hjälmprydda huvuden choppas som limpskivor utan ett det blir blodigare än att filmen fått elvaårsgräns.

Lätt kunde det bli lika enformigt som ett tv-spel. Men humor, ilska och intrigens tvära kast håller berättelsen vid liv. Rutinerade Brett Ratner lägger dessutom en hel del möda på att bygga upp bra biroller.

 

Viktigast är ändå att hjälten tillåts se på sig själv med viss distans. Dwayne Johnson är en stor skådespelare enbart i fysisk mening men han ser inte på muskelmassorna med samma självcentrerade gravallvar som en gång Arnold Schwarzenegger. Han tål att skrattas åt utan att auktoriteten går förlorad.

Svärd- och sandalhistorier har i alla tider varit en föraktad filmsort, men med datorers hjälp har de fått en andra chans. "Hercules" tar den. Den förblir mer muskler än hjärna, men också en hel del hjärta – på gammaldags sagovis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag