”Ville inte medverka – rädd för hur mina ord skulle användas”

Tv-text: Komikern Soran Ismail ger i en ny SVT-dokumentär sin syn på våldtäkts- och övergreppsanklagelserna.
Kajsa Ekis Ekman är med i nya uppmärksammade SVT-dokumentären om komikern Soran Ismail.
Foto: SVT
I samband med metoo hösten 2017 anklagades Soran Ismail för våldtäkt.
Foto: SVT

Ingen av de kvinnor som polisanmält Soran Ismail medverkar i dokumentären om honom.

För Veckorevyn berättar en av kvinnorna varför hon sa nej:

– Jag ville inte medverka eftersom jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda, säger hon till tidningen.

I SVT-dokumentären ”Persona non grata” berättar komikern Soran Ismail om tiden efter att han anklagats för sexuella övergrepp och våldtäkt, utredningar som senare lades ner.

Ingen av de kvinnor som har anmält honom medverkar i programmet. SVT uppger i dokumentären att de har sökt kvinnorna via deras målsägandebiträden, men två återkom inte och en meddelade att hon inte ville uttala sig.

Kvinnan: ”Det är så smutsigt”

En av kvinnorna berättar för Veckorevyn att hon fick frågan men tackade nej.

– Till mig sa de att de inte ska pröva skuldfrågan utan bara skildra vad som hände efteråt. Jag fick infon då de kontaktade mitt målsägandebiträde, och hon kände av situationen och rekommendera mig att vara försiktig. Det är jag glad för det så här i efterhand, säger kvinnan till Veckorevyn.

Hennes målsägarbiträde skickade ett mejl, som Veckorevyn har tagit del av, där biträdet skrev att SVT inte ville att dokumentären skulle handla om skuldfrågan utan det som hände efteråt.

I efterhand är kvinnan glad att hon inte lät sig intervjuas. Hon var rädd för hur hennes ord skulle användas.

– Och jag orkade inte ge mig in i det, det är så smutsigt. Men främst sa jag nej för att jag tidigt kände att det här skulle handla om Sorans agenda, och inte vara kritiskt mot honom, säger hon till Veckorevyn.

Kajsa Ekis Ekman: ”Extremt oetiskt”

Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på ETC, går på Instagram till angrepp mot programmet och skriver att det är ”extremt oetiskt att göra en dokumentär om sexualbrott utan att ta med offrens röster”.

– Nu har man bara låtit gärningsmannen ge sin syn. Då behöver man inte göra något program alls. Om man gör det är det klart att man måste ta med offren, säger hon till Expressen.

SVT har sagt att de ville berätta en annan historia, den om vad som händer med en person som inte är brottsdömd men ändå av en del anses skyldig.

– Varför kan man inte också ta upp själva anledningen till att det har hänt? Det är som att prata om sexualbrott, men man får inte prata om sexualbrott, säger hon.

Hon gav SVT:s nummer till två av kvinnorna – men enligt Kajsa Ekis Ekman var redaktionen inte intresserade av att ha med deras röster.

SVT: Håller inte med

Det stämmer att två kvinnor ringde upp redaktionen, säger Jorun Collin, redaktör för programmet. Men SVT fick inte veta deras namn eller några mer konkreta uppgifter, enligt henne.

– Hon som ringde ville gärna veta vad det var för program vi gjorde och jag ville gärna höra vad hon hade varit utsatt för och bad henne återkomma. Jag hoppades att hon skulle ringa tillbaka, men det gjorde hon aldrig, säger Jorun Collin.

Däremot har Jorun Collin senare, utan resultat, sökt kvinnorna via deras målsägandebiträden, som också uppges i dokumentären.

Enligt henne har de varit öppna med dokumentärens syfte även för Kajsa Ekis Ekman.

– Vi har varit väldigt tydliga med henne från början om att det här inte är ett granskande reportage om vad som egentligen hände. Utan det skildrar limbot som Soran Ismail har hamnat i.

Helena Olsson, programbeställare på SVT, instämmer inte i att dokumentären är ”oetisk”.

– Ur ett publicistiskt perspektiv är jag inte ense med Kajsa Ekis Ekman. Däremot, ur ett mänskligt perspektiv, så är det inte alls svårt att förstå att man reagerar. Men det är en helt annan sak, säger Helena Olsson.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.