Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Från doldis till stjärna – tjänar nu flera miljoner

Innan Einár slog igenom trodde han inte att han kunde leva på sin musik.
Foto: OLLE SPORRONG
I dag har han tjänat flera miljoner kronor.
Foto: OLLE SPORRONG
Den 17-åriga rapparen har slagit igenom med hitlåtar som ”Katten i trakten”, ”Första klass” och ”Fusk”.
Foto: EXPRESSEN / OLLE SPORRONG
Einár.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Einár har på kort tid blivit en av Sveriges största artister.

Den 17-årige rapparen tjänar miljontals kronor – men innan han slog igenom för mindre än ett år sedan trodde han inte att det var möjligt att leva på sina låtar.

– Jag tänkte inte ens att musik kan bli ett jobb, säger han.

”Och pengarna som kommer nu är vita / Jag ska köpa oss en villa, nu är vi rika / Jag ska hämta ett garage med flera bilar / Mannen, fuck att stå i centrum nu och deala.”

Einár, som egentligen heter Nils Grönberg, är inte särskilt blygsam i texten till ”Nu vi skiner”, en låt som han släppte under sensommaren. Men han har all rätt att skryta – på mindre än ett år har hans låtar spelats 120 miljoner gånger på Spotify samtidigt som hans videor visats närmare 20 miljoner gånger på Youtube.

Pengarna rullar in och hans musik har blivit en miljonindustri. När han tidigare i höst gästade Anis Don Deminas Youtube-kanal avslöjade Einár också hur mycket han tjänar på sina låtar.

– 50 000 per en miljon streams, är det väl, säger han i intervjun.

När Anis Don Demina frågar hur mycket av de pengarna som går direkt till Einár svarar han:

– Allt. Allt till min mammas konto. Allt.

Einár med sin mamma Lena Nilsson i ”Malou efter tio”.
Foto: TV4

Guldbaggebelönad mamma

Hans mamma är Lena Nilsson, skådespelerska känd från bland annat Dramaten som så sent som i vintras vann en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för sin insats i långfilmen ”Videomannen”.

Hon sitter i styrelsen för aktiebolaget Ns1 Production Scandinavia som startades i juni i år för att driva Einárs artistverksamhet.

– Vi har den bästa mamma och son-relationen, förklarade han när de gästade ”Malou efter tio” tillsammans i veckan.

Och det blir en del pengar – om han drar in 50 000 per en miljon spelningar på Spotify innebär det att Einár hittills har tjänat runt sex miljoner konor på hitlåtar som ”Katten i trakten”, ”Första klass” och ”Fusk”.

Einár är just nu aktuell med singeln ”Tänker på mig” tillsammans med Danny Saucedo och Black Moose.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

”Får en större bit av kakan”

Inte illa för en ung artist som fram till alldeles nyligen inte ens trodde att musik kunde vara en karriär.

– Jag tänkte inte ens att musik kan bli ett jobb. Det var senare som man sa till mig att ”det här är ett jobb, det här är stort, du kan göra dig ett namn på det här”, sa Einár när Expressen träffade honom tidigare i år.

– Det är nu på senaste tiden som jag har fattat att musiken är någonting, att det är något stort som man bli något på. Jag tänkte kanske att man kan bli det i USA, men det visade sig att man kan bli det i Sverige också.

Under 2019 har Einár toppat såväl Spotify Topp 50 som den svenska singel- och albumlistan. Men listframgångar betyder inte nödvändigtvist stora ekonomiska succéer i dagens musikbransch – att Einár tjänar så mycket på sin musik beror på att han har valt att inte skriva kontrakt med något skivbolag, i stället ger han ut sina låtar på egen hand.

När Expressen träffade honom berättade han om sitt beslut och att det till viss del har ekonomiska orsaker:

– Vissa kanske behöver skivbolag. Men så som det ser ut nu tycker jag inte att det behövs. Det finns många artister som kör indie som det går väldigt bra. Man får en större bit av kakan.

Einár växte upp i Enskededalen

Einár, som egentligen heter Nils Kurt Erik Einar Grönberg, föddes den 5 september 2002. Han växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område som ofta skildras i hans låtar och videor.

Han började rappa i tidig ålder men slog igenom under 2018 med låten ”Duckar popo”. Det stora genombrottet kom i januari i år med singeln ”Katten i trakten” som under en period var den mest spelade låten i Sverige på Spotify och den låg också etta på den svenska singellistan.

Sedan dess har han släppt en lång rad singlar som också toppat listorna, däribland ”Nu vi skiner”.

Einár har också släppt två album under året – ”Första klass” och ”Nummer ett” som båda hamnade på den svenska albumlistans förstaplats.

Merparten av succéåret har Einár tillbringat på ett HVB-hem i Dalarna där han varit LVU-placerad. I veckan fick han dock flytta hem till Stockholm igen, berättade han i ”Malou efter tio”.

Den 19 december uppträder Einár på hemmaplan då han gör en konsert i Fryshuset i Stockholm.

Drömmer om internationell karriär

Att inte ha något stort skivbolag i ryggen innebar också att det inte var någon PR-kampanj som låg bakom Einárs genombrott. I stället spred sig ryktet organiskt via sociala medier som Instagram.

Det är kanske därför som han har svårt att ta in vilka framgångar han har nått.

– Det är svårt att tänka sig. Nu fattar jag det, men jag skulle aldrig ha fattat det om jag såg fram i tiden för ett år sedan, sa Einár i ”Malou efter tio”.

När han nu har lagt Sverige för sina fötter siktar Einár på en internationell karriär. I intervjun med Anis Don Demina sa Einár att hans dröm är att slå internationellt och berättade att musik på engelska är på gång.

När Expressen träffade honom i samband med att han uppträdde tillsammans med Danny Saucedo i TV4:s ”Idol” häromveckan avslöjade Einár att det handlar om ett samarbete med den amerikanske rapparen 22Gz:

– Han har spelat in sin vers, allt ligger på mig att spela in min vers. Han filmar i USA, jag filmar min del här och sedan släpper vi.

Q&A: Idolen Kim Lilja svarar på allt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.