Einárs mamma startar stiftelse i sonens minne

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Knappt ett år har gått sedan rapparen Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet ”Einár”, sköts till döds. Nu startar hans mamma Lena Nilsson en stiftelse till minne av sin son.

”Insamlingsstiftelsen Nils Einár Grönberg foundation”, som den heter, kommer att stödja personer eller organisationer som arbetar i Einárs kreativa och konstnärliga anda.

”Allt i syfte att förbättra och ytterst skapa värdiga levnadsvillkor för utsatta och utnyttjade barn och ungdomar samt deras nära och kära”, skriver Lena Nilsson i ett pressmeddelande.

Hon vill sammanfatta insamlingsfondens syfte med en intervju som TT gjorde med Einár 2019. Där förklarar artisten varför han inte vill beskriva sin musik som gangsterrap.

– Om jag har gått fel väg betyder inte det att jag är en gangster, jag är 16 år, hur skulle jag kunna vara en gangster? Det är bättre att kalla mig ett busfrö som inte har hittat rätt väg. Då behöver man hjälpa i stället för att stämpla, sade Einár då.

Einár slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Hans låtar fick miljontals lyssningar på Spotify och han belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som flera andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Den 21 oktober förra året sköts Einár med flera skott på nära håll i Hammarby sjöstad i Stockholm. Han var då 19 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.