Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Einárs framtidsbeslut – efter miljonsuccén

Einár har stått för 2019 års stora genombrott.
Rapparen Einár berättar om succén – och planen för kommande året.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag kommer att ligga lite under radarn 2020”, berättar artisten.
Foto: Linus Brännström
Einár om miljonsuccén: ”Jag ska köpa hus, jag ska investera dem. Och så klart spendera också, jag spenderar pengar på mina kläder och outfits”.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter ett intensivt år vill Einár ta det lite lugnare 2020.
Foto: OLLE SPORRONG
Einár på scenen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Einár har stått för 2019 års stora genombrott.

Den 17-årige artisten har toppat alla listor och hans låtar har spelats 185 miljoner gånger på Spotify.

Men nästa år väljer succérapparen en mer tillbakadragen strategi.

– Jag kommer att ligga lite under radarn 2020, säger han.

Efter genombrottet med ”Katten i trakten” i januari råder det ingen tvekan om att Nils ”Einár” Grönberg är årets mest framträdande svenska artist.

Han har legat etta på singellistan med en lång rad låtar, toppat den svenska albumlistan med båda sina fullängdare och gjort kaos med statistiken på såväl Spotify som Youtube.

I veckan avslutade han 2019 med sin hittills största egna konsert inför runt 2 000 fans, däribland Mikael Persbrandt, på Fryshuset i Stockholm – konserten blev en stor hiphopfest med gästartister som Dree Low, Adel och 1.Cuz.

– Jag har inte haft så mycket tid det här året att chilla och så där, det har varit mycket jobb. Men det har varit lärorikt, jag har lärt mig mycket både i studion och på scen. Jag har lärt mig en massa grejer inom ekonomi, jag har lärt mig om allt från pappersdealar till mejl, hur mejlen fungerar, säger EInár.


Einár backstage i sin loge på Fryshuset tidigare i veckan. ”Nästa år ska jag satsa lite mer på scenen och liveshowen”, säger han.
Foto: Linus Brännström

Tiden på HVB-hemmet

När vi träffades senast var det på ett HVB-hem i Dalarna där den unge rapparen var LVU-placerad, exakt varför har han inte velat prata om mer än att ”alla har gjort sina saker i livet”.

Sedan några månader är Einár tillbaka hemma i Stockholm men han tror att tiden i Dalarna på ett sätt hjälpte honom under genombrottsåret.

– Jag har skött det snyggt för när jag har fått mina hemresor, permissioner och sådant, så har det varit på grund av musiken. Spelning, musikvideo, intervju. Så jag har lärt mig sakta men säkert, säger han.

– Jag har varit där på behandlingshemmet och kunnat ta in den här situationen i lugn och ro. Det där därför det har gått så bra, jag har kunnat lägga så mycket krut på musiken. Det har inte funnits så mycket annat att göra.

Del av Einárs låtlista på spelningen i Fryshuset tidigare i veckan. ”Vi tar showen i olika delar och det är så vi kommer att göra framöver också”, berättar han.
Foto: Linus Brännström

”Skivbolag har inte så mycket att erbjuda”

Kreativiteten är den uppenbarligen inget fel på. Einár har sprutat ur sig material under 2019, i princip allt har han skrivit under året. 

– Det är enkelt för mig att göra musik. Jag har också velat visa vad kan göra, det är därför jag har släppt så mycket musik, säger han.

– Om jag tycker att en låt är bra så släpper jag den. Jag har ett ganska bra musiköra men jag har inte så många tankar kring när jag släpper en låt. Om jag tycker att en låt är bra så gör jag en musikvideo och släpper den.


Det är en strategi som de traditionella skivbolagen, som gillar tydliga marknadsföringsplaner och strategier, knappast skulle gilla. Lyckligtvis släpper Einár sin musik på egen hand.

– Ett skivbolag skulle aldrig ha låtit mig göra så här. Ända sedan jag var liten har jag fått höra att skivbolag inte är bra. Om du växer upp med den musiken jag har vuxit upp har du fått höra det, jag har lyssnat på låter som heter ”Aldrig signa”. Då är det klart att du inte signar, säger han.

Men skivbolagen måste ju ha hört av sig?

– Det är klart att det har varit så snack. Men det har inte funnits så mycket som har lockat mig att skriva på ett papper. De har inte så mycket att erbjuda.

Slog igenom med "Katten i trakten"

Rapparen Einár, som egentligen heter Nils Grönberg, är född i Stockholm 2002. Hans mamma är Guldbaggebelönade skådespelerskan Lena Nilsson.

Debuterade 2018 med singlarna ”Duckar popo” och ”Gucci”. Det stora genombrottet kom dock med singeln ”Katten i trakten” i början av 2019, som toppade den svenska Spotifylistan och singellistan och under flera veckor var landets mest spelade låt.

Släppte under året albumen ”Första klass” och ”Nummer 1” som båda toppade den svenska albumlistan.

Einár om miljonerna

Nu slipper han också dela intäkterna med något skivbolag. Einárs låtar har spelats runt 185 miljoner gånger på Spotify och i en intervju på Anis Don Deminas Youtube-kanal har han berättat att han tjänar runt 50 000 kronor per miljon spelningar.

Det skulle innebära intäkter på drygt nio miljoner kronor.

– Men det är mycket som är skatt och avgifter, säger Einár nu.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag vet inte. Jag ska köpa hus, jag ska investera dem. Och så klart spendera också, jag spenderar pengar på mina kläder och outfits. Jag har spenderade mycket pengar på showen i Fryshuset. Det kostar, men det lönar sig.

Han berättar att han hellre lägger pengar på att ge sina vänner jobb än på att dela miljonerna med något skivbolag.

– Precis som jag lärt mig om shower och sådant kan vem som helst som jag gillar lära sig att arbeta med allt runtomkring. Det finns mycket mer som ska göras än att bara rappa och uppträda. En artist är alltid ett team, det är många människor som står bakom den människan som har hjälpt mycket. Det är många pusselbitar. Men skivbolagen har inte stöttat mig så de ska i alla fall inte ha några pengar.


Einár i sin loge på Fryshuset tidigare i veckan. Konserten hemma i Stockholm var hans hittills största egna spelning.
Foto: Linus Brännström

”Kommer bli min längsta paus”

Förutom att själv slå igenom har Einár också banat väg för en helt ny våg av svensk hiphop med unga artister som Greekazo – musiken får nu ett helt annat slags utrymme i de traditionella medierna.

– Man ser det överallt. När du sätter dig i bilen hör du hiphop, när du går in på Instagram ser du hiphop, på Spotify, på Google, på TV4. Det är enormt nu. Det är roligt, jag gillar att folk behöver hos nu. Det är vi som har störst när det gäller visningar och sådant. Det är vi som har mest, säger Einár.

Han tror att 2020 kommer att bli ett minst lika bra för honom. Men han berättar att han kommer att ha en lite annan taktik jämfört med 2019 och att han ska börja året med en paus.

– Sedan ”Katten i trakten” har det varit fullt ös. Det här kommer att bli min längsta paus, säger Einár.

– Jag ska inte säga vad som kommer men jag kommer att göra feta grejer i mars. Jag kommer att ligga lite under radarn 2020, man kommer inte att veta så mycket om mig jag kommer bara att dyka upp ibland. Du kommer att hitta mig på topplistorna, inget annat.


Einár om framtidsplanerna – på engelska

Einár, Danny och Black Moose om samarbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.