Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Einár ställer in spelningen på Musikhjälpen efter massiv kritik

Se mer: Det här är Einár
17-åriga Einár ställer in sitt uppträdande i ”Musikhjälpen”.
Foto: OLLE SPORRONG
”Musikhjälpen” har fått massiv kritik efter att de valt att boka ”Einár”.
Foto: OLLE SPORRONG

Musikhjälpen kritiserades i sociala medier efter att ha bokat in 17-åriga Einár.

Han kritiserades för sexistiska och kvinnoförnedrande texter.

Nu meddelar artistens management att han ställer in hela spelningen och hänvisar till tidsbrist. 

”Han har blivit tvungen att ta en paus från allt som inte rör hans liveshow på Fryshuset den 19 december i Stockholm”, skriver de i ett sms till Musikhjälpens ansvariga.

Efter att Musikhjälpen släppt listan över de artister som medverkar under årets evenemang har hård kritik riktats mot artistvalet av den 17-åriga rapparen Einár. 

Hans låttexter beskrivs av flera på sociala medier som ”sexistiska och kvinnoförnedrande” och att det helt och hållet går emot årets tema där Musikhjälpen vill upplysa tittarna om sexuellt våld i krig och konflikter. 

Förstår kritiken

Musikhjälpen bekräftar att de har fått in många synpunkter på valet att ha med rapparen. 

– Genom att ha med en artist som är otroligt stor, en av Sveriges absolut största artister i en viss målgrupp, har vi stor möjligt att påverka och bidra med nya insikter om till exempel varför sexuellt våld föds. Vi har möjligheten att faktiskt på riktigt nå ut till de som kanske inte annars skulle ta del av oss, för att höja kunskap i den här frågan och faktiskt skapa förändring, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

En Facebook-användare menade att Musikhjälpen ”genom att ge honom sändningstid har vuxenvärlden signalerat att det är okej med en sådan människosyn.”

– Vi förstår att bokningen kan väcka känslor. Vi ser att många av hiphoptexterna i Sverige i dag kan uppröra och väcka känslor för att de skildrar en ganska hård verklighet. Vi har hanterat låttexter och hiphoptexter på Sveriges Radio i hur många år som helst. Det kommer alltid finnas artister som upprör och som skildrar olika typer av verkligheter och som kan uppröra många. Det vi kan säga är att vi förstår det, och vi förklarar varför vi tycker det är viktigt att påverka hans många fans genom att han är här hos oss. 

Ställer in

Under fredagseftermiddagen meddelade Musikhjälpen att Einár ställer in sin spelning.

Anledningen uppges vara tidsbrist och att artisten behöver ta en paus.

”Einár kan på grund av tidsbrist inte åka till Västerås för framträdande i Musikhjälpen den 12 december. Han har blivit tvungen att ta en paus från allt som inte rör hans liveshow på Fryshuset den 19 december i Stockholm”, skriver artistens management i ett sms, meddelar Musikhjälpen på Facebook och tillägger:

”Han hälsar också att han tycker att Musikhjälpens initiativ är mycket bra och att han fortfarande vill stötta insamlingen”.

https://www.facebook.com/Musikhjalpen/photos/a.187879874580/10157970647174581/

”Vi gör bedömningar”

Ja, diskussionen om Einárs medverkan har gått varmt i ett inlägg på Facebook de senaste dagarna.

Inte bara kritik, då flera personer har försvarat artisten, samt Musikhjälpen, med hänvisning till att man måste skilja på artist och person.

Musikhjälpen har själva gått in och svarat i kommentarsfältet att de är medvetna om kritiken. De har också förklarat hur man har resonerat – att Musikhjälpen hoppas kunna nå ut till Einárs unga fans med en så pass viktig fråga som sexuellt våld.

– Vi har läst kritiken, vi förstår kritiken, och vi förstår att det kan väcka känslor just med tanke på årets tema i Musikhjälpen, säger projektledaren Julia Blomberg.

Julia Blomberg säger vidare till Expressen att programmets musikredaktörer gör ett urval och, utifrån olika parametrar, föreslår vilka låtar som ska spelas av en specifik artist. 

Skulle ni kunna neka en artist medverkan om artistens värderingar inte stämmer överens med era? 

– Vi gör bedömningar från fall till fall, det beror helt på vad det skulle vara. Så är det för alla produktioner på Sveriges Radio eller Sveriges Television, att det är redaktionella bedömningar, så det klar att vi har tackat nej till artister genom tiderna av många olika skäl. 

Expressen har sökt Einárs management för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.