Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Einárs bouppteckning klar – hade 50 000 kronor på kontot

Mordet på vännen • Kidnappningen
Einár blev 19 år.
Foto: Tommy Holl / IBL
Einár sköts till döds i oktober i fjol.
Foto: SVEN LINDWALL
Einár sköts till döds i oktober i fjol.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Einár var en av Sveriges största hiphopartister när han sköts till döds i oktober i fjol.

Nu visar bouppteckningen att han hade cirka 50 000 kronor i egna tillgångar, trots vinster på miljoner de senaste åren, rapporterar Aftonbladet.

Han blev bara 19 år. Nils Grönberg, som gick under artistnamnet Einár, mördades den 21 oktober i fjol utanför en adress i Hammarby Sjöstad. De två gärningsmännen, som beskrevs som mörkklädda och maskerade, ska ha jagat Grönberg in mot en innergård och efter gärningen flytt platsen.

Nu har bouppteckningen upprättats, enligt Aftonbladet som skriver att den enda posten över Einárs tillgångar är ett bankkonto med omkring 50 000 kronor. Samtidigt konstaterar tidningen att rapparen drog in miljonbelopp på sin musik. Bara på ett år, mellan juni 2019 och juni 2020, gjorde Einárs bolag en vinst på 4,4 miljoner kronor och en efterföljande aktieutdelning på nära en 1,5 miljoner kronor gjordes. I den senaste årsredovisningen redovisade bolaget i stället en förlust på nästan 1 miljon kronor, vilket ska ha berott på coronapandemin. Där konstaterades samtidigt att Einár drog in 5,5 miljoner kronor under samma tid, mellan juni 2020 och maj 2021. 

Tillgångar på 7 miljoner kronor

Aftonbladet skriver dock att bolaget hade en kassa på 3,6 miljoner kronor och att de totala tillgångarna i bolaget var på knappt 7 miljoner kronor. Anledningen till att pengarna inte togs upp i bouppteckningen är att Einárs mamma står på bolaget som ensam aktieägare och är den som förvaltat hans tillgångar. 

Enligt uppgifter till Expressen levde Einár med en hotbild före sin död och skjutningen misstänks vara kopplad till gängkonflikter i Stockholm. 

Mordet är fortfarande olöst.


Starkaste minnet av Einar: "Han valde en annan väg".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.