Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Egna kampen – så tog sig Avicii tillbaka

”Jag minns sjukhusvistelsen som en fruktansvärd upplevelse” säger Tim Bergling i dokumentären.
Foto: SVT
För två år sen slutade stjärnan att turnera.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Tim "Avicii" Bergling
Foto: ABACA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Artisten Tim ”Avicii” Bergling är död – han blev 28 år gammal.

För två år sen slutade stjärnan att turnera – i den nya dokumentären ”Avicii: True stories” berättade han öppet om beslutet och sin svåra kamp för hälsan.

– Jag känner mig som 18 igen, sa han i dokumentären efter att han beslutat sig för att sluta turnera.

I slutet av förra året släpptes dokumentären ”Avicii: True stories”. Dokumentären, gjord av Levan Tsikurishvili, handlar om Tim ”Avicii” Berglings beslut att sluta turnera som en av världens största artister.

I början av april började SVT visa dokumentären.

I filmen berättade Tim ”Avicii” Bergling öppet om sin hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Kroppen sa ifrån – Avicii lades in på sjukhus

Världsstjärnan berättade bland annat om hur svårt han hade det för att stå på scen kväll efter kväll.

– Det musikaliska gick så bra, och efter det gick allt så fort. I början vågade jag inte dricka, eftersom jag inte ville göra fel. Sen insåg jag hur stel jag var när jag inte drack. Så då hittade jag det magiska botemedlet: Att ta några glas innan jag går på. Men det hjälpte mig delvis att göra alla shower utan att bli helt slutkörd, berättade Tim ”Avicii” Bergling i dokumentären.

LÄS MER: Aviciis karriär i bilder 


Han såg hur andra DJ:s drack och hur många som varit länge i branschen fortfarande drack efter varje spelning. Men hälsan sa ifrån. I mars 2013 tvingades ”Avicii” ställa in spelningar i Australien – han lades in på sjukhus för svåra magsmärtor. Stjärnan hade drabbats av bukspottkörtelinflammation.

Kämpade för att ta hand om sig själv

– Det känns som att bli knivhuggen i magen och ryggen samtidigt. För mig var det definitivt den värsta smärtan jag haft någonsin. Och man kan inte riktigt göra något åt det, förutom att inte äta eller dricka. Och för att klara smärtan får man smärtstillande, berättade ”Avicii” vidare i dokumentären.


LÄS MER: Så hyllas Avicii av världsstjärnorna 


I ”Avicii: True stories” berättade artisten om kampen för att leverera vad publiken förväntar sig, men samtidigt ta hand om sig själv.


2013 blev Avicii inlagd på sjukhus för bukspottkörtelinflammation.
Foto: SVT

– Jag minns sjukhusvistelsen som en fruktansvärd upplevelse ... men den oroade mig inte lika mycket som smärtan efteråt. Den var lindrigare, men konstant. Så fort jag öppnade ögonen på morgonen började kramperna, och medicinen fick mig att må dåligt. Det kändes för mig som att vara inne i en konstant dimma, och man vet inte hur länge det kommer vara så. Och läkarna vet inte heller.

Bilderna från sjuksängen

Men samtidigt som framgångarna fortsatte, med ny musik, nya samarbeten och nya priser, gick det sämre med hälsan. Till en början återhämtade ”Avicii” sig och slutade använda smärtstillande. Han åkte till Miami för att genomföra den stora Ultra-spelningen – då brast hans blindtarm och gallblåsa.


DOKUMENT: Tim Bergling gick från okänd till superstjärnan ”Avicii” 


I dokumentären visas bilder från sjukhussängen där ”Avicii” står omgiven av sina vänner och sitt management. I filmen berättade artisten att han mådde dåligt men att den enda lösningen som erbjöds var smärtstillande. ”Avicii” berättade i filmen att han, eftersom smärtan inte gick över, tog smärtstillande hela tiden. Artisten liknade också medicinen med heroin.


ANDERS NUNSTEDT: Han var den nya tidens superstjärna


Avicii tog kontroll över situationen: Slutade turnera

I dokumentären berättade ”Avicii” att han tog ett 20-tal olika tabletter om dagen.

– Jag tog en massa mediciner som inte skulle vara beroendeframkallande, men de gav mig bara mer ångest. Och så började jag turnera igen.

Men smärtan försvann inte och spelningarna blev bara fler. Trots att ”Avicii” jobbade med sin kropp och hälsan blev han stressad och utmattad.

Tillslut bestämde han sig för att sluta turnera. I mars 2016 släppte han ett pressmeddelande där han lämnade beskedet.

– Jag var tvungen att göra det för min hälsa, sa ”Avicii” då till Hollywood reporter.


LÄS MER: Sofias och Carl Philips hyllning till Avicii – uppträdde på prinsparets bröllop 


Avicii: ”Jag känner mig som 18 igen”

I slutet av dokumentären ”Avicii: Strue stories” visas artistens avskedsspelning. Då hade han gjort 813 framträdanden mellan 2008 och 2016. Sen visas hur ”Avicii”, en månad efter avskedet, slappnar av, spelar gitarr och åker motorcykel på Madagaskar i Indiska oceanen.

– Jag känner mig som 18 igen. Jag känner mig som samma person som jag var då. Jag började göra musik och att DJ:a … nu har jag sagt upp mig och jag har inte riktigt någon plan än, sa ”Avicii” i dokumentären.


LÄS MER: Sista kända bilden på Avicii från Oman


Efter att han slutade turnera fortsatte Tim ”Avicii” Bergling att göra musik. Han fick ny kraft och den sista tiden arbetade han bland annat med Kent-frontmannen Jocke Berg.

fredagen kom beskedet att Tim ”Avicii” Bergling dött i Muskat i Oman.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död”, meddelar hans presskontakt Ebba Lindqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.