Björn och Bennys ultimatum avslöjat

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Ol Parker regisserade ”Mamma Mia - Here we go again”.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Benny Andersson och Björn Ulvaeus hade mycket att säga om till när det kom till manus.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”De läste manuset och hade åsikter”, säger regissören.
Foto: KEITH MAYHEW/RETNA / AVALON.RED B21

När en uppföljare till succéfilmen "Mamma Mia" kom på tal var Björn Ulvaeus och Benny Andersson kritiska – och de hade hårda krav på produktionen.

Nu avslöjar filmens regissör Ol Parker att Björn och Benny styrde manuset. 

– Jag visade det till dem innan, de läste manuset och hade åsikter. 

Det har inte varit en lätt match för teamet bakom uppföljaren "Mamma Mia! Here We Go Again" att få Björn Ulvaeus, 73, och Benny Andersson, 71, med på tåget. 

Filmproducenterna fick tjata på Björn och Benny i tio år innan de gav sitt godkännande till "Mamma Mia!", och ytterligare ett decennium senare är uppföljaren klar.

För att "Mamma Mia! Here We Go Again" ens skulle kunna sjösättas behövdes en stor dos av övertalning. Nu berättar filmens regissör Ol Parker att han gjorde allt för att Björn och Benny skulle vara nöjda med filmen. 

– Jag visade det till dem innan, de läste manuset och hade åsikter. 

Om de inte skulle ha tyckt om något i manuset, skulle du ha ändrat det då? 

– Ja, inte för att de har den kontrollen utan för att jag inte vill göra dem missnöjda, säger regissören och fortsätter: 

– Om de verkligen tyckte illa om något som jag verkligen tyckte om så skulle vi kompromissa. Men ja, jag försökte göra filmen för dem. Vi alla sitter här tack vare dem.

Ol Parker säger att Björn och Benny var väldigt involverade och styrde filmen. 

– Jag arbetade väldigt nära dem, och sen kom de till London och vi arbetade med musiken tillsammans. Benny spelade in när alla sjöng. De var väldigt involverade, och Benny var i Los Angeles förra månaden för slutmixen, säger han och fortsätter: 

– De har varit med under arbetets gång, och Björn skrev om låttexter åt mig, vilket var generöst, och blev vackert, så de har bara varit stöttande. 

Regissörens beundran till Abba var också en av de anledningar som gjorde att han tackade ja till att jobba med filmen. 


LÄS MER: Kvinnorollerna dominerar totalt i ”Mamma Mia” 


”Vem gillar inte Abba?”

– Jag fick faktiskt ett mejl från Richard Curits, manusförfattaren, med frågan: gillar du ABBA? Jag svarade: vem gör inte det? Och jag trodde att vi kanske skulle på middag med dem, för han har ett konstigt liv, säger han och fortsätter: 

– Men sen skrev han tillbaka och frågade: vill du skriva uppföljaren? Och jag svarade: ja, skojar du? Så det var riktigt roligt. 

Ol Parker menar att allt med filmen har varit utmanande. 

– Det här är det största som jag någonsin har gjort och någonsin kommer att göra.  Så det var enormt och läskigt. 

De båda Abba-medlemmarna är filmens exekutiva producenter, vilket bland annat innebär att de godkänt skådespelarna ("man måste ju veta att de kan sjunga") och haft sista ordet när det gäller musiken. Den rollen var ett ultimatum för att de skulle godkänna hela projektet.

– Vi har final cut och kan säga tvärnej. Men det har aldrig gått så långt. Man diskuterar sig fram längs vägen och hittar lösningar, har Benny tidigare sagt till Expressen. 

En av anledningarna till att det var svårt att övertala Abba-stjärnorna var för att den första "Mamma Mia"-filmen var så framgångsrik. 

– Vi sa nej, för vi tyckte att den första filmen var rätt bra, sa Benny Andersson tidigare till Expressen. 


LÄS MER: Världsstjärnans erkännande om svenskarna: "Alltid funnits” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.