Efter tvisten med SVT – Jörgen Lantz är tillbaka som Björne

Jörgen Lantz spelade björnen Björne i 13 år.
Foto: MATTIAS BARDÅ
"Björnes magasin" var ett av 90-talets populäraste barnprogram
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT
SVT har stoppat Jörgen Lantzs tidigare föreställningar om Björne.
Foto: OLLE SPORRONG

SVT har stoppat Jörgen Lantz från att uppträda som barnfavoriten Björne.
Nu köper han rättigheten till att använda sin skapelse. 

– Jag trodde inte att de skulle bry sig, säger han. 

Jörgen Lantz blev barnens favorit som SVT-figuren Björne. Men efter 13 års tjänst i björndräkten sparkades han 2000 av SVT och ersattes av Pontus Gustafsson.  

Barnprogrammet, som hade gäster som Robert Gustafsson, Anders Lundin, Vanna Rosenberg och Johan Ulveson lades ned fyra år senare. 

Jörgen Lantz sätter nu upp "Björnes Magasin" som teaterföreställning tillsammans med två av programmets gäster, Anders Linder och Kerstin Wikström. Tidigare försök till föreställningar har stoppats av SVT, som äger rättigheterna till Björne, men nu har Jörgen Lantz nått en överenskommelse med SVT som gör att han får använda både Björne och björnens vänner Snigel och trähunden Hugo i "Björnes favoriter" på Maximteatern i Stockholm.

– Det är ingen stor grej för tv, säger Jörgen Lantz. De gör det inte för pengarna. Det är mer en principsak att man inte släpper något utan att man betalar. Det är en pyttesumma. Det handlar mer om att de vill ha koll på vad vi gör. Jag är jättenöjd över överenskommelsen. 

LÄS MER: SVT stoppar ny Björneshow 

"Trodde inte det skulle vara en stor grej"

 Jörgen Lantz är självkritisk när det gäller den tidigare tvisten med SVT. 

– Jag förstod väl att de ägde rättigheterna, men jag kanske inte brydde mig just då, säger han. 

– Jag trodde inte det skulle vara en stor grej. Jag trodde inte att de skulle bry sig om det eftersom det gått så många år, säger han. 

Lantz har även tvingats presentera sin föreställning för att få SVT:s godkännande. Johanna Gårdare är programchef för barn- och ungdomsutbudet på SVT.

– Vi har inte lusläst manus, men vi har godkänt på samma sätt som vi brukar göra när vi licensierar ut. Vi har vissa överenskommelser om varumärket, vi är överens om vad varumärket Björne är och står för. Vi vill så klart att det ska rikta sig till familjer, säger hon.

Det är inte aktuellt för en SVT-återkomst för Björne. 

– Vi har ju draken och Bollibompa nu som är ett väldigt starkt varumärke, säger Gårdare. Det finns ingen anledning att skaka liv i något gammalt när barnen har sin favorit nu. 

Draken har petat Björne alltså?

 – Ja, så kan man se det, säger Gårdare och skrattar.

LÄS MER: Så gick det sedan för barnprogramledarna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.