Efter TV3-profilens död – familjen är bostadslös

TV3-profilen Johan Viktor, som dog i cancer, för drygt ett år sedan. Nu står hustrun Charlotta Viktor och parets son gemensamma son utan bostad.
Foto: Privat
Charlotta Viktor tillsammans med hennes och Johans son Hampus, 8.
Foto: Privat
Johan Viktor slog igenom i TV3-programmet "Stoppa tjuven".
Foto: FOTO: TV3/ PETER ALENDAHL

För drygt ett år sedan avled TV3-profilen Johan Viktor i cancer.

Kvar blev hustrun Charlotta Viktor, 40, och deras gemensamma son Hampus, 8, som nu står utan bostad.

– Jag känner jag gjort alla rätt men ändå verkar det helt omöjligt att få en vanlig hyresrätt, säger Charlotta.

Johan Viktor slog igenom i TV3-programmet "Stoppa tjuven" som han gjorde tillsammans med Anders Adali med start under vintern 2015. Knappt ett år senare fick han beskedet att han hade cancer. En tumör hade hittats i vänster njure och cancern spred sig sedan vidare till levern och skelettet. 

Drygt en månad senare, lördagen den 2 september, somnade Johan Viktor in i hemmet, omgiven av sin familj. Han blev 50 år.

"I morse 07.56 tog du ditt sista andetag min älskling, du hörde när jag viskade i ditt öra hur mycket jag älskar dig, det vet jag, du försökte svara men rösten bar inte längre. Men jag vet att du sa, "Jag älskar dig också", skrev hustrun Charlotta Viktor på Instagram.

Johan Viktor kämpade mot cancern in i det sista. Här med hustrun Charlotta Viktor.
Foto: Privat

Drygt ett år har nu gått sedan Johan Viktor avled och förutom sorgen familjen kämpar med varje dag så har hustrun Charlotta Viktor och deras gemensamma son Hampus, 8, blivit bostadslösa. Huset på Ekerö blev för dyrt för att behålla efter Johans bortgång.

– Johan var oförsäkrad och vi hade en jättehög hyra på huset vi hyrde och jag klarade inte av den själv. Jag jobbar inom vården och har en vårdlön, säger Charlotta Viktor.

Nu bor hon och Hampus hemma hos en vän till Johan.

– Utan honom och hans familjs hjälp vet jag inte hur jag skulle ha löst boendesituationen.

Charlotta har gjort och gör fortfarande allt hon kan för att hitta en lägenhet på Ekerö till sig själv och Hampus.

– Jag känner jag gjort alla rätt men ändå verkar det helt omöjligt att få en vanlig hyresrätt. Jag känner mig sviken av kommunen, säger hon.

Johan Viktor tillsammans med dottern Alexandra och sonen Hampus.
Foto: Privat

Alexandra efterlyser boende till lillebror Hampus, 8

Johans dotter Alexandra Viktor, 25, går nu ut med en vädjan på Facebook

"Min åttaåriga lillebror och hans mamma blev bostadslösa när våran pappa gick bort och har fortfarande inte lyckats hitta ett eget boende. Känner jag någon som känner någon?", inleder hon sitt inlägg.

– Jag vill kunna ge honom de bästa förutsättningarna i livet, ge honom en trygghet mitt i all sorg. Min största skräck är att han ska hamna snett i livet. Det är det absolut sista vår pappa hade velat, säger Alexandra.

Familjen bodde på Ekerö innan Johan gick bort och Alexandra vill att familjen ska få bo kvar där, så att Hampus inte behöver byta skola och lämna sina vänner – sin trygghet.

– För mig är det viktigt att han får gå igenom sorgen på en trygg plats och slippa börja på en ny skola och behöva dyka upp som killen utan pappa.

Johan Viktor och sonen Hampus, 8.
Foto: Privat

Det är viktigt även för Charlotta.

– Jag vill inte bryta upp honom efter allt som hänt. Det är på Ekerö han har sitt kontaktnät och det är även där jag jobbar. Som ensamstående mamma inom vården är det svårt att få ihop vardagen men det går ändå ganska bra när hans skola ligger så pass nära.

Att hantera både sorgen och livspusslet efter Johans bortgång har varit tufft. Ett nytt eget boende skulle innebära en nystart för Hampus och Charlotta.

– Jag är en stark person men det har varit jobbigt. Jag känner att jag fått lägga sorgen åt sidan för att det varit så svårt att få livspusslet att gå ihop och se till att Hampus har det bra. 

Johans dotter Alexandra Viktor vid sin pappas grav.
Foto: Privat

Dottern: Min pappa gav aldrig upp

Även för Alexandra har året som gått efter hennes pappas död varit tuff. Hon har kämpat mycket med sig själv på det personliga planet. Men mitt i all sorg har hon hittat ett inre driv hon inte haft förut.

"Min pappa kämpade in i det sista och det var något som verkligen gjorde avtryck på mig", säger dottern Alexandra Viktor.
Foto: Privat

– Min pappa kämpade in i det sista och det var något som verkligen gjorde avtryck på mig. Han gjorde allt för att kanske få överleva. Han la sig aldrig ner trots att cancern spred sig i hela kroppen. Jag kan inte ge upp bara för att det är jobbigt när jag vet att han så gärna ville fortsätta leva‚ säger Alexandra.

Hon fortsätter:

– Inget är positivt med att han dog men det viktiga är ändå vad det gav mig. Självklart skulle jag byta bort allt om han bara fick finnas här men nu är det inte så. Därför tänker jag göra allt jag kan för att må bättre, för hans skull. Han gav aldrig upp och det tänker jag heller aldrig göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.