Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan efter Noppes död – änkan Lee om svåra året

”Jag gillar inte att säga 'livet efter' för det finns inget liv efter Noppe för ingen kan ersätta honom. En sådan fin människa finns inte. Och han var min”, säger Noppe Lewenhaupts änka Lee.
Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL
Noppes styvson Leonard Johansson och änka Lee Lewenhaupt. ”Det finns hjälporganisationer och jag tycker att man ska prata lite mer om sådana här saker”, säger Lee om Noppes död.
Foto: OLLE SPORRONG
Familjen har skaffat hunden Jackie, som ger dem stöd.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Noppe och kung Carl Gustaf på Solvalla 2014.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

VÄRMDÖ. Det har gått drygt ett år sedan kungavännen och entreprenören Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt dog.

Men hans verksamheter lever vidare trots det tragiska.

Nu berättar änkan Lee och styvsonen Leonard om sorgen, saknaden och livet efter Noppe.

– Om man tar livet av sig... det är lite skambelagt, men det ska inte vara så, säger Lee Lewenhaupt.

I mars förra året såg Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt, ägare till den mytomspunna medlemsklubben ”Noppe Bar & Restaurang”, ingen annan utväg än att avsluta sitt liv.

Den plötsliga och tragiska bortgången togs emot med sorg bland vänner och familj. Samtidigt har livet gått vidare.

I torsdags hölls den årliga golfturneringen ”Noppe Golf Open” på Fågelbro Golf & Country Club på Värmdö utanför Stockholm.

Tävlingen arrangeras nu av Noppe Lewenhaupts änka Lee Lewenhaupt, 58, och styvsonen Leonard Johansson, 30, som välkomnade gästerna till den soliga tillställningen:

– Jag vill bara börja med att tacka Noppe för vädret, det här var ju fenomenalt.

Att den tradition som Noppe införde lever vidare är viktigt för både Lee Lewenhaupt och Leonard Johansson.

– Det betyder mycket för familjen, men också för alla medlemmar och dem som har följt Noppe under hans liv. Det fanns en tanke i att allt skulle leva vidare i alla fall och det känner vi att vi har axlat. Vi har tagit oss igenom ett tufft år, men ser fram emot framtiden också, säger Leonard Johansson.


LÄS ÄVEN: ”Noppes” arv till hustrun Lee - 12,5 miljoner kronor 


”Väldigt tuffa omständigheter”

Redan förra året beslöt sig familjen för att fortsätta med ”Noppe Golf Open”.

– Vi fick fatta ett beslut ganska snabbt under väldigt tuffa omständigheter. Antingen kryper man ihop i ett hörn och väntar tills det blåser över eller så tar man tag i det nu. Och det var det vi gjorde. I dag, och allt vi gör framöver, är en hyllning till Noppe. Noppe startade något väldigt fint och jag hade aldrig kunnat leva med mig själv om vi hade släppt det här eller om det inte hade varit kvar i familjen. Det här ska leva kvar i många år.

Lee Lewenhaupt mår också bättre och hyllar sin make.

– Jag är otroligt stolt över vad Noppe har skapat. Det är få 69-åringar som har gett så mycket glädje och nöje till hela Stockholm. Det är jag otroligt stolt över hos min man. Han var en glädjespridare.

– Jag är också väldigt stolt över min son för jag tror att han gör ett brilliant jobb. Så jag måste säga att det är mycket bättre än förra året. Jag har gjort vad jag kan göra och nu är det bara tiden som kan hjälpa mig. Vi ser fram emot allt.


LÄS ÄVEN: Familjens val för ”Noppes” livsverk 


”Han är i mitt hjärta för alltid”

Hur känns det att stå här i dag?

– Förra året skar det i mitt hjärta. Jag kämpade verkligen. Men i år är det en annan typ av känsla. Han är i mitt hjärta för alltid, men jag har lovat honom att jag inte ska fundera på varför. Jag brukar berätta för honom vad vi ska göra och sådant han vill höra. Inte en grinig fru, haha.

På frågan om det senaste året har varit tungt svarar Leonard Johansson:

– Ja, vad ska man säga. För min del fick jag många vuxenpoäng på en gång. Man kan aldrig förbereda sig för livet. Olyckor och tragedier händer. Det finns liksom inte alltid svar på saker. För min och mammas del får man väl bara acceptera det som har hänt, gå vidare och inte grubbla för mycket på allting.

Han fortsätter:

– Mental ohälsa är en sjukdom och det finns liksom inga friska svar på en sådan fråga heller. Det går inte att se.

Noppes styvson Leonard Johansson och änka Lee Lewenhaupt. ”Det finns hjälporganisationer och jag tycker att man ska prata lite mer om sådana här saker”, säger Lee om Noppes död.
Foto: OLLE SPORRONG

Lee Lewenhaupt:

– Det finns många hjälporganisationer och jag tycker att man ska prata lite mer om sådana här saker. Jag menar om man tar livet av sig... det är lite skambelagt, men det ska inte vara så. Det ska gå att prata om. Samtidigt visade min make inte särskilt mycket utåt. Vi hade ingen aning om någonting. Men vi ska alltid blicka framåt. Det är det han säger varje dag till mig.

– Jag skulle göra vad som helst för att han skulle komma tillbaka, men nu är han på andra sidan. Men vi kommer mötas igen, alla dör någon gång. Under tiden vill jag göra mitt bästa och vara den bästa mamman. Man ska inte ta varandra för givet.

Noppe pratade inte så mycket om att han mådde dåligt?

– Det här är ingenting som man ser och pratar om. Om man är jäkligt förbannad eller upprörd kanske man tycker att den bästa idén just nu är att slänga en flaska genom fönstret och dagen efter kan man ju tycka att det kanske inte var en så bra idé. Problemet när man har en depression eller är instabil på det sättet är att det i det här fallet inte finns någon dag efter att reflektera över det, säger Leonard Johansson.

– Det var en olycka, fyller Lee Lewenhaupt i.

Hon vill också tacka för allt stöd som familjen har fått.

– Jag vill tacka alla med hela mitt hjärta.

”Hamnar i de här mörka tankarna”

Leonard Johansson berättar att han gick på gymnasiet samtidigt som Tim ”Avicii” Bergling, som även han hade problem med psykisk ohälsa.

– Jag tror att många yngre som håller på som DJ:s hade honom som förebild och trodde att det var guld och gröna skogar hela tiden. 28 år och en fantastisk karriär, sedan hamnar man i de här mörka tankarna. Jag tror att det är väldigt utbrett och att det finns ett enormt mörkertal av folk som mår dåligt och som inte pratar om det. Man borde lyfta fram det mer.

Lee Lewenhaupt kom själv nyligen tillbaka efter en månad i Sydkorea där hon fick träffa familjen och ha tid att återhämta sig.

– Jag berättade vad som hade hänt och de gav mig otroligt mycket stöd. Jag har börjat se livet i ett lite annat perspektiv. Jag har samlat massor av kraft, som du märker ser jag lite gladare ut.

– Jag gillar inte att säga ”livet efter” för det finns inget liv efter Noppe för ingen kan ersätta honom. En sådan fin människa finns inte. Och han var min. Jag är faktiskt väldigt lycklig och stolt över de 15 år han har gett mig. De kommer ge mig kraft i 15 år till. Vi ser fram emot nästa kapitel.

Familjen har skaffat hunden Jackie, som ger dem stöd.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Familjen har också skaffat en hund vid namn Jackie som är ett år gammal.

– Efter Noppe har hon gett oss så mycket stöd, kraft och kärlek. Det är en väldigt speciell hund.

Leonard Johansson driver också vidare ”Noppe Bar & Restaurang”, där bland andra kungaparet har varit återkommande gäster genom åren. Och verksamheterna går bra, enligt Leonard Johansson.

Baren går bra

– Det går mycket bra faktiskt. Det är ganska skönt att kunna säga så utan att ljuga. Det är jättekul. Det är ett stort intresse och utan att säga för mycket tror jag nog att det kommer stå kvar i minst 16 år till.

– Jag blir otroligt glad när jag ser Noppes kompisar på baren. Det går direkt in i mitt hjärta, jag ser min man bredvid dem. Många trodde kanske att Noppe var så unik och att baren skulle försvinna men nej, Leonard har verkligen visat vad han går får. Jag tror att Noppe är väldigt stolt, säger Lee Lewenhaupt.

Hur har det varit för dig att axla den här manteln?

– Det är ett stort ansvar men också hedrande. För mig och för mamma är ”Noppe Bar & Restaurang” inte bara en plats där folk möts utan det är som en förlängd del av vardagsrummet, säger Leonard Johansson och fortsätter:

– Det var tuffa omständigheter, men det är hedrande, spännande och kul att driva det vidare. Och jag vet att Noppe står bredvid och är glad för varje kväll och evenemang som går bra.


MÅR DU DÅLIGT? DET FINNS HJÄLP ATT FÅ:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-220060.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: mind.se.

Självmordslinjen: 901 01.

Chatt: mind.se.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.