Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malou von Sivers om sexismen i branschen

Malou von Sivers. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Martin Timell. Foto: / TV4
Casten Almqvist. Foto: OLLE SPORRONG

 

I boken "Metoo – så går vi vidare", vittnar Malou von Sivers om en sexistisk kultur i hela mediebranschen.

Hon berättar om åren på TV4, Expressen och Aftonbladet.

När Martin Timell fick sparken från TV4 talade vd:n Casten Almqvist om ett "enskilt rötägg".

Malou von Sivers tror att det behövs större förändringar - i alla branscher.

"Det vore naivt att tro att denna problematiska och djupgående struktur bara försvinner för att man tar bort ett 'rötägg'", skriver hon i boken "Metoo – så går vi vidare".

Nätkampanjen #MeToo har skakat Sverige – inte minst mediebranschen med konsekvensen att flera programledare, mediechefer och profiler tvingats lämna sina uppdrag.

Martin Timell, populär programledare för bland annat "Äntligen hemma", var en av de första medieprofilerna att få sparken – detta efter Expressens granskning som kunnat visa hur han under lång tid trakasserat kolleger på olika sätt. 

I samband med att TV4 sparkade Martin Timell beskrev kanalens vd Casten Almqvist programledaren som ett "enskilt rötägg".

Malou vittnar om sexism

Men enligt Malou von Sivers, ett av TV4:s mest välkända ansikten, är den beskrivningen inte korrekt. I boken "Metoo – så går vi vidare" tar hon upp Casten Almqvists uttalande.

"Den arbetsplats jag har älskat så länge har med all rätt utsatts för hård kritik. Ledningen som jag också har känt länge ställs nu mot väggen, med all rätt. En person är utpekad och har erkänt en del av anklagelserna. TV4:s vd Casten Almqvist kallade den utpekade för ett rötägg som nu är borta", skriver Malou von Sivers och fortsätter:

"Men det vore naivt att tro att denna problematiska och djupgående struktur bara försvinner för att man tar bort ett 'rötägg'".

Me too-boken.

 

LÄS MER: Hård kritik mot TV4 efter granskning 

 

Malou von Sivers, som kom till TV4 1990, vittnar om hur hon då möttes av en utbredd sexistisk kultur. Trots att karriären pekade spikrakt uppåt motarbetades hon av manliga chefer. Och på firmafesterna tafsade cheferna på receptionisterna.

"TV4:s vilda fester och skidresorna där spriten flödade fortsatte. Jag såg återigen fulla chefer och manliga journalister som tafsade på yngre medarbetare. Jag skäms i dag för att jag inte gjorde ännu mer", skriver hon.

Malou von Sivers. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Jag höll tyst och jobbade vidare"

Även på de två kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet, där Malou von Sivers arbetade under 80-talet, fick hon uppleva sexismen. På Expressen var grova sexskämt standard och hon fick aldrig något fast jobb. 

"Jag var tjugofem år när jag blev vikarie på Expressen. Jag slet som ett djur. Mina reportage blev löpsedlar och stora mittuppslag. Jag ansågs vara duktig och löftet om fast anställning låg i luften. Men i matsalen pratade flera av mina manliga kolleger om helt andra saker. 'Kolla in hennes häck!' Jag försökte stänga ute kommentarerna när jag gick förbi deras bord. Jargongen var grov och påminde mer om lumpen än om en tidningsredaktion", skriver Malou von Sivers.

Även på Aftonbladet hörde fyllefester och tafsande till kulturen.

"Jag blev själv aldrig utsatt, men såg och hörde andra som blev det. Jag höll tyst och jobbade vidare. Nu efteråt frågar jag mig varför jag inte gjorde något?", skriver hon.

 

LÄS MER: TV4-toppen: "Det är en gammal kultur" 

 

Malou von Sivers ger nu, efter #MeToo, ett löfte om att aldrig mer hålla tyst.

"Det kommer inte hända igen. Om jag hör eller ser en kränkning, ett sexskämt som förminskar kvinnor eller ett övergrepp kommer jag att agera", skriver hon.

Magnus Törnblom är presschef på TV4:

"En bra och viktig text som jag hoppas många läser och reflekterar över. Den riktar udden mot de strukturella problem som finns i hela samhället, som #metoo-uppropet på ett väldigt viktigt och tydligt sätt lyckats få samhället att förstå och nu äntligen agera kring", skriver han i ett sms.

 

RÄTTELSE: Tidigare rubriker till den här artikeln gav intrycket av att Malou von Sievers är oense med TV 4:s ledning och att hon kritiserar nuvarande förhållanden. Så är inte fallet. Malou von Sievers vill med sin text i "#metoo, Så går vi vidare" belysa förhållandena i mediebranschen i stort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!