Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-chefen om sjukdomen: ”En olycklig vändning i livet”

Henrik Frenkel blir ny ambassadör för Alzheimerfonden.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Henrik Frenkel blir ny ambassadör för Alzheimerfonden.

Den förre SVT ”Aktuellt”-chefen fick i våras diagnosen lindrig minnesstörning med trolig utveckling till alzheimer och har sedan dess bloggat om sjukdomsbeskedet.

– Jag vill inte att folk ska synd om mig. Jag vill att de ska lyssna, säger Frenkel i ett pressmeddelande.

”En dag i våras tog mitt liv en olycklig vändning”, skriver Henrik Frenkel, 70, på sin blogg ”Hjälp, jag har alzheimer”

Journalisten, som bland annat varit chef för SVT:s ”Aktuellt” och chefredaktör för Veckans Affärer, berättar om hur han då besökte Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och fick diagnosen MCI (mild kognitiv minnesstörning) som troligen kommer att utvecklas till alzheimer.

”Det har nu gått ett halvår, och det går inte en dag utan att jag funderar på vad jag ska göra med vetskapen om diagnosen? Vad är det för poäng med att veta att man antagligen har ett förstadium till alzheimer när det ändå inte finns någon bot? alzheimer är den enda av de stora folksjukdomarna som ingen överlever. Man antingen dör med eller av alzheimer”, skriver han på bloggen.

Frenkels mål: ”Vill bryta stigmat”

Nu blir Henrik Frenkel ambassadör för Alzheimerfonden. Hans mål är att bryta stigmat kring sjukdomen.

– Varje år får cirka 25 000 personer en demensdiagnos. De kan fylla Globen i Stockholm. Var ser man alla dem? Vi hör anhöriga och läkare prata om sjukdomen men de som själva fått diagnosen hörs inte, syns inte. Jag vill bryta stigmat kring världens mest kända okända sjukdom, säger Henrik Frenkel i ett pressmeddelande från Alzheimerfonden.

Han berättar vidare att bloggen som han startar har fått ett stort gensvar.

– Många drabbade och anhöriga har hört av sig, tackat mig och sagt att livet hade blivit så mycket enklare om de inte lagt ner så mycket energi på att dölja sjukdomen. Det känns som att min blogg har öppnat upp någonting. Jag formulerar mig enkelt och försöker att inte vara sentimental. Jag vill inte att folk ska synd om mig. Jag vill att de ska lyssna, säger Henrik Frenkel i pressmeddelandet. 

Ett naturligt steg

Att bli ambassadör för Alzheimerförbundet kändes som ett naturligt steg, berättar han. 

– Jag kände direkt att Alzheimerfonden är en snabbfotad organisation. Som gammal entreprenör gillar jag när det går undan. Genom samarbetet får jag också en bra kanal för att nå en intresserad publik till min blogg och min podd som jag snart lanserar, säger Henrik Frenkel i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.