Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter superhiten Karatefylla – det gör artisten Byz i dag

Efter superhiten Karatefylla – det gör artisten Byz i dag
Andreas Byström slog igenom som artisten Byz.
Foto: OLLE SPORRONG
Andreas Byström håller på att färdigställa ett nytt album.
Foto: OLLE SPORRONG

Under artistnamnet Byz hade han en av 00-talet största svenska låtar – monsterhiten ”Karatefylla”.

Ändå är det få som i dag känner igen honom på stan. 

Nu väntar ett comebackalbum för Andreas Byström. 

– Det är verkligen att knyta ihop säcken på ett sätt, berättar han.

Lunarstorm och Playahead blev vägen till succé för Andreas Byström, 38, och hans vänner som där laddade upp sina gratislåtar i mitten av 00-talet.

– Vi använde oss av det för att sprida musiken. Det gjorde också att vi inte hade koll på hur många som hade lyssnat eller laddat ner. Det var när vi började åka omkring och giga för fulla hus där alla sjöng med som vi förstod att folk verkligen lyssnar på min musik, berättar han.

🎵 ”Vem är det, vem är hon och vem fan är du? Är det någon mer än jag som bara fuckar ur?”

2006 fullkomligt exploderade det för låten ”Karatefylla”.

Under artistnamnet Byz blev Andreas Byström känd över hela Sverige och plötsligt knackade stora skiv- och bokningsbolag på dörren.

Men det blev inte riktigt som han hade tänkt.

– När skivbolagen signade mig så släppte ju dom ett ”Greatest hits”-album egentligen. De tog alla låtar jag hade släppt gratis på internet, lade dem på ett album och tänkte att det här kommer ju sälja jättebra. Så sålde det ingenting.

”När deras strategi inte fungerade skyllde de mer eller mindre på mig”, säger Andreas Byström.
Foto: OLLE SPORRONG

Andreas menar att svaret var enkelt – musiken fanns ju redan gratis på internet.

– Det de gjorde var att de ströp alla mina sociala medier och ville ha kontroll. De ville att jag skulle sluta vara så lättillgänglig för mina lyssnare och fans, någonting som i dag är en självklarhet att vara.

Du var på ett sätt lite före din tid?

– Ja, jo, det kanske inte är så ödmjukt att säga så. Men absolut. Det finns ju några andra artister som också lyckades nå ut utan några skivbolag, Basshunter och Fronda exempelvis. Men absolut, jag var ju en av de första.

Skivbolaget valde till slut att bryta med Byz.

– Det var tråkigt, de tog det jag hade byggt upp och egentligen bara raserade det, sedan gick ju dom bara vidare medan jag fick hitta ett nytt sätt att bygga upp allt.

Det gör Byz i dag 

Trots bakslaget fanns ett fortsatt intresse för spelningar, inte minst i Norge. 2011 fick han en stor hit i grannlandet och blev signad där.

Samma sak som han hade gjort i Sverige med ”Karatefylla” gjorde han med ”Ölbrillor” i Norge.

Men efter en tid mattades succén av.

”Jag är jättetacksam över de här låtarna och att folk fortfarande vill lyssna eller komma och kolla när jag spelar live. Sedan skulle jag kanske inte skriva karatefylla i dag”, skrattar Andreas Byström.
Foto: OLLE SPORRONG
I dag jobbar Andreas Byström som art director och creative director på ett mediebolag.
Foto: OLLE SPORRONG

I dag jobbar han som art director och creative director på ett mediebolag.

– Det är kreativa dagar men nu är det mer grafiska profiler, logotyper, hemsidor och den typen av grejer.

Musiken har alltid funnits, i dag mer som en hobby, och Andreas åker fortfarande runt och har spelningar ett par gånger om året.

När är Andreas nu håller på att färdigställa ett nytt album är det under artistnamnet Byz.

– Det som är spännande med det här albumet är att det är mer av ett konceptalbum. Det handlar om att växa upp och leva i en småstad, med både för- och nackdelar, som exempelvis Sala, säger Andreas Byström och fortsätter:

– Allt gjordes med barndomsvännerna förut när det drog i gång och nu är det samma producenter som gjorde ”Karatefylla”, ”Hej där” och så vidare. Det är verkligen att knyta ihop säcken på ett sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.