Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter succén – Marvel slutar göra ”Spider-Man”-filmer

Fansens ilska efter beskedet om nya ”Spiderman”-filmen
Spider-Man. Foto: HO / SCANPIX SVERIGE AB
Tom Holland har spelat Spider-Man i de senaste filmerna. Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Disney och Sony avbryter samarbetet kring ”Spider–Man”-filmerna.

Det innebär att Marvel Studios nu inte kommer ha något att göra med kommande filmer om Peter Parker – trots att det gemensamma arbetet har genererat nästan två miljarder dollar, skriver sajten Deadline.

”Vi är besvikna, men respekterar Disneys beslut att inte ha kvar Kevin Feige som producent på vår nästa Spider-Man-film”, säger Sony i ett uttalande.

Sedan 2000-talets början har både Tobey Maguire och Andrew Garfield spelat den bortkomne Peter Parker på vita duken. Men det var först när Tom Holland axlade rollen som Spider-Man, och Kevin Feige började producera filmerna tillsammans med Marvel Studios, som de riktiga framgångarna började komma.

Men nu väljer Marvel Studios och Sony Pictures, som äger rättigheterna till ”Spider-Man”, att avsluta sitt samarbete. Detta efter att inte ha kunnat komma överens om hur finansieringen och vinsterna ska fördelas bolagen emellan.

Utanför Marvel-universumet

Konflikten innebär att det inte ser ut att komma fler ”Spider-Man”-filmer i Marvel-universumet, som inkluderar filmer som ”Thor”, ”Avengers” och ”Captain America”.

”Vi är besvikna, men respekterar Disneys beslut att inte ha kvar Kevin Feige som producent på vår nästa Spider-Man-film. Vi hoppas att detta kan ändras i framtiden, men förstår att Disney och Feige har fått mycket nytt ansvar och nya Marvel-karaktärer, och hinner inte arbeta med IP de inte äger. Kevin är grym och vi är tacksamma för hans hjälp och vägledning, och uppskattar den väg han har lett in oss på, som vi nu ska fortsätta”, säger en pressrepresentant för Sony i ett uttalande.

Sony har två nya ”Spider-Man”-filmer inplanerade i framtiden med Tom Holland i huvudrollen, som regisseras av Jon Watts. De inspelningarna kommer dock ske utan inblandning från Marvel Studios.