Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Sanna Lundells vädjan – skadade älgen har avlivats

År 2009 tog Gunnar Glöersen den första bilen på den vita och ovanliga älgen. Elva år har gått och Gunnar har följt älgtjurens utveckling i Värmlands skogar.
Sanna Lundell.
Foto: STELLA PICTURES

I veckor vädjade Sanna Lundell om att en svårt skadad älg i grannskapet skulle avlivas – men myndigheterna sa nej.

Nu har älgen avlivats.

– Sorgligen att den är död, men äntligen slipper den lida, säger Sanna Lundell.

En svårt skadad älg som drabbats av älgflugor och hade hela ryggen skinnflådd gick i flera veckor runt i Sanna Lundells hemtrakter i Norra Sorunda i Nynäshamns kommun. 

Programledaren och hennes grannar larmade polis, kommun och länsstyrelse, men utan resultat. Ingen ville ge tillstånd att avliva älgen.

– Nu har den äntligen slutat lida. En biträdande statsveterinär som såg bilderna rekommenderade att älgen ska skjutas, säger Sanna Lundell.

– Det är sorgligt att den fick gå runt alldeles för länge innan beslutet fattades. Sjuka djur dyker upp titt som tätt. Det borde bli enklare att fatta sådana här beslut, säger hon.

”När många går ihop händer oftast grejer”

Hon berättar på Instagram om händelsen och skriver:

”Tack alla Sorundabor som engagerat er i den här frågan. Ni som ringt och tjatat och legat på polis, länsstyrelsen och Nynäshamn för att få den här älgpojken skjuten. När många går ihop och kämpar tillsammans så händer det oftast grejer.”

https://www.instagram.com/p/CGNEhDplDjW/

– Min bedömning är att den älgen var lämplig att avliva av djurskyddsskäl, det vill säga för att förkorta lidandet, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.