Nu är dem omtalade tavlan på Marcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo i Alex Schulmans ägo. Foto: InstagramNu är dem omtalade tavlan på Marcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo i Alex Schulmans ägo. Foto: Instagram
Nu är dem omtalade tavlan på Marcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo i Alex Schulmans ägo. Foto: Instagram
Här är tavlan hemma hos Alex Schulman.Här är tavlan hemma hos Alex Schulman.
Här är tavlan hemma hos Alex Schulman.
Marcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo Foto: Jan DüsingMarcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo Foto: Jan Düsing
Marcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo Foto: Jan Düsing

Efter mystiken – nu äger Alex Schulman Birro-tavlan

Publicerad

Tavlan på Marcus Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo såldes för över 50 000 kronor, efter en hetsig budgivning.

Nu är den i Alex Schulmans ägo.

– I fredags när jag kom hem från jobbet stod ett paket utanför dörren, säger Alex Schulman.

Tradera slog besöksrekord när Jonna Vanhatalo lade ut målning på sig och ex-maken Marcus Birro.

Porträttet av de båda var skadat av den knytnäve hon själv slagit igenom duken under skilsmässan.

I samband med försäljningen sa Jonna Vanhatalo att pengarna ska användas till att "betala förfallna räkningar", det berättade hon i annonsen. Och tillade att hon hoppas att det blir pengar över att skänka till en kvinnoorganisation.

Budgivningen slutade på över 50 000 kronor

Den uppmärksammade budgivningen slutade på 50 100 kronor.

– Det är ju 50 000 kronor mer än man hade kunnat hoppas på, ingen är gladare än jag. Jag har gått runt och skrattat här, säger Jonna Vanhatalo.

Jonna Vanhatalo sa då att köparen vill vara anonym efter sitt omtalade Tradera-köp.

Köparen var till en början okänd

Marcus Birro vill inte kommentera tavlan i sig för barnens skull, utan hänvisar till sin kommande bok "Lämna mig aldrig".

Marcus Birro och hans exfru Jonna VanhataloFoto: Jan Düsing

"För den som möjligen vill ha en något mer balanserad och värdig version av den här sörjan rekommenderas den." skrev han i ett mejl.

I en tidigare podcast diskuterade Schulman ämnet med Sigge Eklund.

– Det tilltalar mig att en sentimental och smaklös bröllopsmålning genom våld förvandlats till ett sorgligt och vackert konstverk om en skilsmässa. Man kan ju, tack vare hålen efter knytnävsslagen, kalla tavlan för något slags reality-konst, och det fascinerar mig. Jag hoppade av vid 20 000 kronor, men är övertygad om att den i framtiden kommer värderas till mycket mer än så. Det brukar ju funka så, att ett konstverk som fångar sin samtid lever vidare, skrev Sigge Eklund i ett meddelande efter budgivningen då köparen ännu var okänd.

Historien får en ny vändning

Köparen har varit okänd.

– Jag var med och bjöd på tavlan. Det gjorde Sigge Eklund också, en bra bit över 10 000. Men sen rann det i väg och jag gav upp vid 15 000. När tavlan sedan såldes för över 50 000 var jag bara nedstämd. Jag har känt mig otroligt sorgsen hela veckan, berättar Alex Schulman.

Men historien om tavlan får nu alltså en ny vändning.

Efter all mystik låg det plötsligt en bild på Alex Schulmans Instagram med tavlan i bakgrunden.

– I fredags när jag kom hem från jobbet stod ett paket utanför dörren. Jag trodde det var till Amanda, så jag ställde den i hallen utan att bry mig om den. Men det var något med paketet. Som om det talade till mig eller något. Jag öppnade det och där var tavlan. Det visade sig att ett kompisgäng hade gått ihop och gemensamt köpt tavlan som en present till mig, säger Alex.

 

 

 

Författaren, som just nu gör scenshowen "Live" tillsammans med Sigge Eklund på Rival i Stockholm, säger att "tavlan sammanfattar samtiden på ett sätt jag inte sett något annat konstverk göra".

– Den är så skör på något sätt, både vacker och sorglig. Både salvelsefull och brutal, med de där knogmärkena som punkterar brudgummen. Jag tror att den här tavlan kommer stiga i värde rejält. Men jag kan inte tänka mig att jag kommer att sälja den här. Den ska få hedersplats här hemma, berättar Alex.

 

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag