Efter misstänkta övergreppen – Mastiff utreds

Larmet: Produktionen har mörkat övergrepp i flera år
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Under våren avslöjade Expressen misstänkta övergrepp i ”Paradise hotel”. 

Incidenterna anmäldes aldrig till Arbetsmiljöverket – och därför inleder myndigheten nu en inspektion av produktionsbolaget Mastiff. Vilket Dagens Media var först att rapportera.

I morgon onsdag kommer två utredare att besöka produktionsbolagets kontor. 

”Om vi upptäcker brister i arbetsmiljön kommer vi att ställa krav på er att åtgärda dem”, informerar Arbetsmiljöverket Mastiff.

I förra veckan hade Arbetsmiljöverket inte fått in någon anmälan om det misstänkta övergrepp som deltagare utsatts för i Paradiset Hotel, rapporterar Dagens Media

Detta trots att produktionsbolaget Mastiff kan vara skyldig att anmäla – enligt Arbetsmiljölagen.

Nu startar Arbetsmiljöverket en utredning av Mastiff. I Handlingar från myndigheten som Expressen har tagit del av framgår det att två utredare kommer att besöka produktionsbolagets kontor i Stockholm.

Där ska de granska hur Mastiff jobbar för att förebygga risker för skador och sjukdomar i arbetet och vilka rutiner som finns för att säkerställa arbetsmiljön.

 ”Det finns krav på arbetsgivaren att anmäla”

”Om vi upptäcker brister i arbetsmiljön kommer vi att ställa krav på er att åtgärda dem”, står det i handlingarna som har skickats till Mastiff. 

Matilda Snöwall vd på Mastiff svarar i ett sms att hon inte har något emot en inspektion. 

”Vi har en bra relation med Arbetsmiljöverket och träffar dem gärna för att uppdatera.”

Inspektionen handlar om ”övrig tillsyn”. Enligt Dagens Media startas utredningen eftersom det misstänkta övergreppet aldrig anmäldes. 

– Det finns krav på arbetsgivaren att anmäla till Arbetsmiljöverket när det har hänt något riktigt illa. Har någon dött, drabbats av en svårare personskada eller ett allvarligt tillbud måste man anmäla det, sade Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, till Dagens Media.


Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson kastas ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.