Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Lisa Nilssons hårda ord – kulturministerns svar

Lisa Nilsson riktade tidigare i veckan till hård kritik mot de nya restriktionerna.
Lisa Nilsson har uttryckt kritik.
Foto: Karl Melander / TT NYHETSBYRÅN
Hon deltog här tillsammans med flera andra kända personer från nöjesbranchen i en manifestation då man besökte riksdagen i veckan.
Foto: OLLE SPORRONG
Jeanette Gustafsdotter som är kulturminister svarar nu.
Foto: OLLE SPORRONG

Artisten Lisa Nilsson riktade tidigare i veckan till hård kritik mot de nya restriktionerna och anklagade ledande politiker för ”kulturförakt”.

I morse debatterade hon med kulturministern Jeanette Gustafsdotter i P1 Morgon.

– Jag kan lova att vi hör kritiken och jag kan lova att vi jobbar med det, säger kulturministern.

Artisten Lisa Nilsson deltog tidigare i veckan på ett möte med flera andra artister, skådespelare och kulturmänniskor i riksdagen, där hon riktade skarp kritik mot politikerna och deras hantering av kultursektorn under pandemin.

– Det handlar inte om några glada roliga, hobbyarbetare som är så jävla lyckliga över att få lite uppmärksamhet. Det handlar om människor som har jobbat hela sina liv med otroligt stor yrkeskunskap. Det finns ett kulturförakt, man känner sig som en bohem och en slusk som ska bevisa motsatsen, vi tvingas hela tiden bevisa oss som att vi gick i skolan fortfarande, efter 30 år som företagare, sa hon i riksdagen häromdagen, enligt SR.

Hon preciserade sin kritik och pekade mot svårigheterna i att söka stöd och pekade på att det finns flera separata stöd hos flera olika myndigheter, vilket gör det krångligt.

I morse mötte hon kulturminister Jeanette Gustafsdotter i en debatt i Sveriges Radio P1 Morgon.

– Det handlar om att inte bli tagen på allvar, säger Lisa Nilsson.

Kulturministerns svar till Lisa Nilsson

Kulturministern uppger att hon är förstående för ”den frustration som råder”, och säger att hennes största prioritering är att få ut den dryga miljarden kronor som är öronmärkt för att stötta kultursektorn.

– Vi ska komma ihåg att vi pratar nu om under den period när smittspridningen är hög, vi måste så klart jobba löpande hela tiden. Nu är prioriteten att få ut det aviserade stödet så fort som möjligt.

Men när det kommer kunde hon inte svara på.

– Största prioriteringen är att få ut det så fort som möjligt. Jag kan inte lämna exakt besked nu, säger Jeanette Gustafsdotter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svar om Melodifestivalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.