Efter kritiken – SVT ändrar röstningen i Melodifestivalen

Benjamin Ingrosso vann förra årets Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG
Nu görs röstningen om.
Foto: OLLE SPORRONG

Melodifestivalens röstsystem har kritiserats starkt.

Röstningsappen ska gett yngre röstare mer inflytande och äldre artister dåliga chanser i tävlingen – nu har appen gjorts om.

”Vi vill att allas röster ska höras. Det här är hela Sveriges tävling, oavsett hur gammal du är,” säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius i ett pressmeddelande.

Hela 42 miljoner röster. Så många röster kom in under förra årets sändningar av Melodifestivalen.

Men röstsystemet har kritisterats. I synnerhet röstningsappen som beskyllts för att vara designad för en yngre publik. Därmed menar kritiska röster att barnen bestämmer resultatet i Melodifestivalen – och att äldre artister inte har en chans.Inför årets tävling har appen gjorts om, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Syftet med ändringen är att parera diskussionen om att det bara är barn som styr resultatet i tävlingen. Vi vet att det inte är så, men det finns en sådan uppfattning, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till Aftonbladet.

Melodifestivalen 2019 – så ändras röstningen

I årets version av röstningsappen måste användaren uppge sin ålder. Därefter delas rösterna in i sju ålderskategorier, som sedan viktas mot varandra. Detta ska motverka det faktum att yngre tenderar att rösta flera gånger.

”Vi vill att allas röster ska höras. Det här är hela Sveriges tävling, oavsett hur gammal du är,” säger Anette Helenius i ett pressmeddelande. 

Att sms-rösta i Melodifestivalen kommer inte att vara möjligt. Däremot går det fortsättningsvis att rösta via telefon, och likt tidigare går det även att skänka pengar till Radiohjälpen via telefon.Har inte påverkat tidigare års vinnare i Melodifestivalen

I samband med framtagandet av den nya versionen av röstningsappen har Melodifestivalen även blickat bakåt – och undersökt om de senaste årens resultat påverkats av appen.

Men enligt Anette Helenius skulle resultatet i toppen varit detsamma oberoende vilken app som använts.

”Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder.” uttalar sig projektledaren i ett pressmeddelande och tillägger:

”Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen.” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.