Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kritiken: plockar bort danska ”Ex on the beach”

I helgen uppmärksammades flera klipp från danska reality-tvsåpor som sänts i Sverige.
En annan deltagare tvingades till slut ingripa.
Foto: Dplay

I helgen uppmärksammades flera klipp från danska realityserier som sänts i Sverige.

På Instagram har flera svenska tittare uppmärksammat scener där manliga deltagare ger sig på kvinnliga deltagare fysiskt och verbalt.

Nu agerar Dplay, som sänder ”Ex on the beach”, ett av de berörda programmen.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Flera danska realityserier har hamnat i blåsväder de senaste dagarna efter att klipp, där män ger sig på kvinnor både fysiskt och verbalt, spridits i sociala medier. Det tog fart under helgen och har i Sverige mötts av kritik och hashtagen #Vadvisarni har skapats.

De berörda programmen är båda danska versioner av programmen ”Ex on the beach” och ”Paradise hotel”.

Säsong ett av danska ”Ex on the beach” sändes redan 2018, men har på senare tid återaktualiserats efter att klipp från säsongen, där en av de manliga deltagarna säger att han har en penis som kan knäcka ryggen på kvinnor. 

Han kallar också kvinnliga deltagare för ”slampor”.

Från ett av de klipp som har mötts av kritik i sociala medier.
Foto: Dplay.

Ett annat klipp visar en av de manliga deltagarna bedyra att han inte är farlig innan han knuffar en kvinnlig deltagare.

Nu har Dplay, som sänder danska ”Ex on the beach” i Sverige, valt att plocka ner säsongen av realityserien för att se över innehållet.

Vi strävar alltid efter att ha innehåll som underhåller och engagerar, givetvis ska det inte upplevas stötande eller kränkande. Återigen togs dessa klipp ur sitt sammanhang men vi ska som sagt se över och utvärdera innehållet”, skriver Sanna Gollne, PR-manager på Discovery i ett mejl.

Kritiken: ”Kvinnoförnedrande innehåll”

En av de som har reagerat mot programmen är journalisten och influencern Johanna Bladh som tog initiativ till hashtagen #Vadvisarni.

– Det här är ett vänligt initiativ från början som handlar om att påminna streamingtjänsterna vad de visar, säger hon.

– Publiken bryr sig om att det faktiskt är kvinnoförnedrande innehåll på plattformarna, fortsätter hon.

En av de klipp som spridits kommer från danska ”Paradise hotel”, som i Sverige sänds av TV3/Viasat.

I klippet ger sig en manlig deltagare fysiskt på en kvinnlig deltagare och hinner utdela en knuff innan en tredje deltagare går emellan, men innan det hinner han kasta en flaska som träffar den kvinnliga deltagaren i huvudet.

Efteråt ser man den kvinnliga deltagaren hålla händerna över ansiktet.

Den kvinnliga deltagaren efter incidenten.
Foto: Dplay

Tar inte bort innehållet

På sociala medier har skarp kritik riktats mot TV3/Viasat, och mot den manliga deltagaren i fråga, som efter händelsen kastades ut ur programmet. Kritiken i sociala medier gör gällande att den här typen av beteende som uppvisades i programmet bidrar till att normalisera mäns våld mot kvinnor.

– I nuläget kommer vi inte ta bort det eftersom vi så starkt i avsnittet visar att det inte är okej och deltagaren tvingas lämna på grund av det han har gjort, så i nuläget kommer avsnittet ligga kvar, säger Susanne Nylén, presschef på Nent group.

På frågan om man resonerat kring att ha kvar händelsen i programmet svarar Susanne Nyhlén:

– Flaskincidenten i Danmark valde vi att låta vara kvar i programmet eftersom produktionen reagerade omedelbart på plats, och eftersom vi har nolltolerans mot våld i alla former, och deltagaren tvingades lämna programmet kort därefter.


”Paradise hotel”-avsnitt tas bort efter rasistkritik:

Deltagaren Sarah Dohn, 18, har fått kritik för att ha uttryckt sig rasistiskt i danska ”Paradise hotel”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.