Efter kökaoset – Gröna Lunds nya kösystem

Bandets efterlängtade comeback fick fans att vallfärda till nöjesparken
Gröna Lund har infört ett nytt kösystem efter kaoset vid My Chemical Romances spelning i nöjesparken.
Foto: JENS L'ESTRADE
Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, berättar att det finna fyra olika sätt att se en konsert på Gröna Lund.
Foto: MARIE-THERESE KARLBERG

Efter kökaoset med bland annat kilometerlång kö till My Chemical Romance spelning på Gröna Lund har nöjesparken ändrat sitt system och har nu två olika köer.

– Där får vi vara självkritiska och ödmjuka inför att det inte fungerade så som vi hade velat, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Det här gäller nu – och så kan du komma runt 

När det alternativa rockbandet My Chemical Romance spelade på Gröna Lund i mitten av juni gick ena kön ända ner mot Waldemars udde, cirka 1,5 kilometer från nöjesparken. Flera personer som tänkte se konserten gav upp och lämnade den långa kön.

Många som hade köpt ticket to ride-biljetter för att bara åka karuseller i nöjesparken fastnade i den långa kön medan åktiden tickade ner. 

Personal från Gröna Lund gick därför längs kön för att fråga vilka biljetter besökarna hade för att släppa förbi de som bara skulle åka karuseller.

– Det var barnfamiljer som vi hjälpte in eftersom de hade åkbiljett och deras åkdag gick åt att stå och köa i entrén. De hjälpte vi in så att de skulle få åka så mycket som möjligt. Konsertgästerna var ju inte lika stressade att komma in eftersom konserten inte började förrän kl 20, berättar Troselius som erkänner att nöjesparken hade kunnat arrangera det bättre.

– Där får vi vara självkritiska och ödmjuka inför att det inte fungerade så som vi hade velat, säger hon.

Zara Larsson är en av de artister som uppträder på Gröna Lund 2022.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES/FREDRIK JONASSON FREDRIK JONASSON

En bakomliggande orsak var att Gröna Lund gjort en ändring för i år: nu har nöjesparken öppet i två olika pass, ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass vilket innebär att konsertgästerna måste vänta utanför entrén fram till 16.30 när nöjesparken börjar släppa in besökare till eftermiddagspasset.

Något som alltså gett längre köer än tidigare år.

”Då är du garanterad en plats”

Nu har Gröna Lund i stället infört två olika köer in till nöjesparken. En för de som har bokat karusellbiljetten ticket to ride och en för de som har Grönan live-passet som ger fritt inträde till alla sommarkonserter i parken. 

Men, de som har ticket to ride-biljett kan också se konserten – och blir dessutom garanterat insläppta. De som har Grönan live-passet släpps i stället in i mån av plats.

– Har du köpt ticket-to ride är du garanterad en plats, eftersom du förmodligen köper den för att åka. Vad det gäller konserter, så kommer man in i mån av plats och då ingår inte åken. Blir det fullt framför Stora scen så stänger vi våra grindar, säger Troselius som därför uppmanar de med Grönan live-passet som vill se en konsert att komma i god tid.

Båda köerna släpps in samtidigt men parallellt.

Fyra alternativ för att se en konsert på Gröna Lund

• Ticket to ride – Garanterat insläpp, obegränsade karusellåk, gäller bara för en dag och kostar mellan 295 och 525 kronor för en vuxen beroende på vilken dag man går. Man kan också se konserter med denna biljett, notera dock att de inte gäller för hela säsongen så som följande biljett:


• Grönan live-passet – Släpps in i mån av plats, inga karusellåk, gäller för alla konserter hela sommaren, kostar 395 kronor. Gröna Lund marknadsför själva detta alternativ för dig som vill se konserter, men ovan biljett går också att köpa för dig som vill se en konsert. 


• Boka åkplats via Guldkortet (Gröna Lunds säsongskort) – Garanterat insläpp vid bokad plats, obegränsade karusellåk, gäller bara för en dag, Guldkortet kostar 1699 för hela sommarsäsongen 2022.


• Använd Guldkortet utan att boka åkplats – Släpps in i mån av plats, inga karusellåk, gäller för alla konserter hela sommaren, Guldkortet kostar 1699 för hela sommarsäsongen 2022.

Dua Lipa fick nöjesparken att stänga entréerna

Vid världsstjärnan Dua Lipas konsert den 28 juni var nöjesparken tvungna att stänga entréerna, vilket innebär att alla som ville se konserten inte kom in.

Maxgränsen för antalet besökare ligger på mellan 10 000 och 15 000. Personal på nöjesparken gör en bedömning från gång till gång, exempelvis av hur folk står, vad det är för typ av publik och hur varmt det är.

– Vi gör en samlad bedömning tillsammans med vår säkerhetsorganisation för att det ska bli en säker och trygg konsert varje gång, säger Troselius.

Dua Lipa i Stockholms skärgård i samband med sin konsert på Gröna Lund.
Foto: B4859 / AVALON / STELLA PICTURES/B4859 / AVALON AVALON
Fans har campat inför stjärnans spelning på Tele2 arena

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.