Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDENFoto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENFoto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
 Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Efter Kartellen – Sebastian Stakset krävs på 250 000

Publicerad

Artisten Sebastian Stakset, 32, lämnade gruppen Kartellen 2016.

Sen dess har han bytt liv och tagit avstånd från sin kriminella bakgrund – nu krävs han på en kvarts miljon kronor.

– Jag vill göra rätt för mig och jag arbetar för att bli skuldfri, säger Stakset i en kommentar.

Hiphopgruppen Kartellen grundades 2008 av Leo ”Kinesen” Carmona, 44, och Janne ”Babyface” Raninen, 40, i ett fängelse i  Finland. Carmona och Raninen satt båda inne för ett mord i Finland.

Sen tidigare hade Raninen dömts för det uppmärksammade mordet på den så kallade gansterkungen Dragan ”Jokso” Joksović på Solvalla 1998, och Carmona har erkänt Arlandarånet 2002 där 44 miljoner kronor stals.

Nu 32-årige Sebastian Stakset, tidigare känd som ”Sebbe Staxx”, blev Kartellens frontfigur, men Carmona fortsatte styra gruppen inifrån fängelset där han skrev låttexterna.

Kartellens budskap var ”verklighetsbaserad hiphop från gatan som representerar alla miljonprogram” och de kritiserades flera gånger för att glorifiera kriminalitet och våld.

Stakset dömdes för hot mot Jimmie Åkesson

2013 polisanmäldes gruppen av Sverigedemokraterna för låten ”Svarta duvor & vissna liljor”, ett samarbete mellan Kartellen och rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité, 43. I låttexten finns raden ”dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång” om SD-ledaren Jimmie Åkesson. Partiet menade att det kunde ses som ett hot, men åklagaren valde att inte väcka åtal.

Samma år dömdes Stakset emellertid till att betala dagsböter efter att ha mordhotat Åkesson på Twitter.

I början av 2016 meddelades att Kartellen skulle läggas ner efter att Sebastian Stakset hoppat av. Sen dess har Stakset bytt liv – han har tagit avstånd från våld och kriminalitet, blivit troende och börjat samarbeta med Frälsningsarmén.

Rapparen krävs på 250 000 kronor

Men livet i Kartellen förföljer Stakset. Nu krävs han på 250 000 kronor, visar dokument från Skatteverket. Det handlar om skatt och skattetillägg.

Skatteverket har utrett intäkter från spelningar som lämnats oredovisade under flera år, skriver nyhetsbyrån Siren.

Revisionen av Skatsets deklarationer gjordes efter en skatteutredning mot en manager och agent som var knuten till Kartellen, skriver Siren vidare. Utredningen visade att managern ställt ut fakturor till flera klubbar efter spelningar med Kartellen – pengar som sen gick till Sebastian Stakset som inte redovisat kostnaderna.

Kan inte säga vem som fått pengarna

Stakset hävdar att han fungerade som en central dit pengarna kom innan de skickades vidare, uppdelade, till medlemmarna. Men:

”Du kan inte ange till vem pengarna har gått till eller hur mycket som vidarebefordrats”, skriver Skatteverket till rapparen.

Skatteverkets utredning gäller inkomster under åren 2013 till 2016.

Stakset: ”Jag arbetar för att bli skuldfri”

Sebastian Stakset säger i en kommentar:

– Ja, det stämmer, jag har skulder både hos kronofogden och Skatteverket för de åren som jag levt i missbruk och i mörker. Jag har varit på möte hos både kronofogden och Skatteverket för att jag vill göra rätt för mig och jag arbetar för att bli skuldfri.

Stakset fortsätter:

– Skulden uppkom åren innan jag blev fri från mitt gamla liv och mina gamla beteenden.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag