Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter Kartellen – Sebastian Stakset krävs på 250 000

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Artisten Sebastian Stakset, 32, lämnade gruppen Kartellen 2016.

Sen dess har han bytt liv och tagit avstånd från sin kriminella bakgrund – nu krävs han på en kvarts miljon kronor.

– Jag vill göra rätt för mig och jag arbetar för att bli skuldfri, säger Stakset i en kommentar.

Hiphopgruppen Kartellen grundades 2008 av Leo ”Kinesen” Carmona, 44, och Janne ”Babyface” Raninen, 40, i ett fängelse i  Finland. Carmona och Raninen satt båda inne för ett mord i Finland.

Sen tidigare hade Raninen dömts för det uppmärksammade mordet på den så kallade gansterkungen Dragan ”Jokso” Joksović på Solvalla 1998, och Carmona har erkänt Arlandarånet 2002 där 44 miljoner kronor stals.

Nu 32-årige Sebastian Stakset, tidigare känd som ”Sebbe Staxx”, blev Kartellens frontfigur, men Carmona fortsatte styra gruppen inifrån fängelset där han skrev låttexterna.

Kartellens budskap var ”verklighetsbaserad hiphop från gatan som representerar alla miljonprogram” och de kritiserades flera gånger för att glorifiera kriminalitet och våld.

Stakset dömdes för hot mot Jimmie Åkesson

2013 polisanmäldes gruppen av Sverigedemokraterna för låten ”Svarta duvor & vissna liljor”, ett samarbete mellan Kartellen och rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité, 43. I låttexten finns raden ”dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång” om SD-ledaren Jimmie Åkesson. Partiet menade att det kunde ses som ett hot, men åklagaren valde att inte väcka åtal.

Samma år dömdes Stakset emellertid till att betala dagsböter efter att ha mordhotat Åkesson på Twitter.

I början av 2016 meddelades att Kartellen skulle läggas ner efter att Sebastian Stakset hoppat av. Sen dess har Stakset bytt liv – han har tagit avstånd från våld och kriminalitet, blivit troende och börjat samarbeta med Frälsningsarmén.

Rapparen krävs på 250 000 kronor

Men livet i Kartellen förföljer Stakset. Nu krävs han på 250 000 kronor, visar dokument från Skatteverket. Det handlar om skatt och skattetillägg.

Skatteverket har utrett intäkter från spelningar som lämnats oredovisade under flera år, skriver nyhetsbyrån Siren.

Revisionen av Skatsets deklarationer gjordes efter en skatteutredning mot en manager och agent som var knuten till Kartellen, skriver Siren vidare. Utredningen visade att managern ställt ut fakturor till flera klubbar efter spelningar med Kartellen – pengar som sen gick till Sebastian Stakset som inte redovisat kostnaderna.

Kan inte säga vem som fått pengarna

Stakset hävdar att han fungerade som en central dit pengarna kom innan de skickades vidare, uppdelade, till medlemmarna. Men:

”Du kan inte ange till vem pengarna har gått till eller hur mycket som vidarebefordrats”, skriver Skatteverket till rapparen.

Skatteverkets utredning gäller inkomster under åren 2013 till 2016.

Stakset: ”Jag arbetar för att bli skuldfri”

Sebastian Stakset säger i en kommentar:

– Ja, det stämmer, jag har skulder både hos kronofogden och Skatteverket för de åren som jag levt i missbruk och i mörker. Jag har varit på möte hos både kronofogden och Skatteverket för att jag vill göra rätt för mig och jag arbetar för att bli skuldfri.

Stakset fortsätter:

– Skulden uppkom åren innan jag blev fri från mitt gamla liv och mina gamla beteenden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!