Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter hårda kritiken – så görs Melodifestivalen om

Robin Bengtsson vann Melodifestivalen 2017.Foto: SVEN LINDWALL
Nano var tittarnas favorit förra året.Foto: SVEN LINDWALL
Christer Björkman.Foto: Sven Lindwall

SVT mötte hård kritik förra året efter resultatet i Melodifestivalen. 

Nu ändras tävlingens poängsystem så att tittarnas röster kommer att väga tyngre än tidigare.

– Vi vill ge folket mer makt över resultatet, säger Christer Björkman till Aftonbladet. 

Det var Robin Bengtsson som vann Melodifestivalen förra året, men tittarnas favorit hette Nano.

Efter segern riktades stark kritik mot SVT och tävlingens poängsystem – och nu har kanalen beslutat att förändra i poängräkningen inför årets tävling. Det berättar Christer Björkman för Aftonbladet.

– När vi bestämde oss för att ha tolv finalister blev folkets röst mer utspridd medan internationella juryns poäng fortfarande bara delades ut till sju låtar, därmed blev det en större koncentration av höga poäng på de låtar som samlade dem, säger Christer Björkman i intervjun.

Han menar dock att förändringen inte direkt har någon koppling till den massiva tittarstorm som de drabbades av efter förra årets final.

– Det är inte kopplat till den kritiken överhuvudtaget, den är sund och ska finnas där. Man ska reagera. Men vi vill ge folket mer makt över resultatet, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

 

LÄS MER: Här är alla artisterna i Melodifestivalen 2018

Den stora skillnaden inför årets tävling som drar i gång den 3 februari i Karlstad är att den internationella juryns poäng fördelas på ett liknade sätt som i Eurovision.

Tidigare har juryn rankat endast sju av de tolv låtarna medan tittarnas röster sprids ut över alla 12. I år kommer juryn ranka tio av bidragen och deras poäng kommer att totalt ökas till 638, lika många som tittarnas poäng.

Det blir därmed fler poäng att hålla koll på.

 

LÄS MER: Kikki Danielssons otäcka fall inför Melodifestivalen 2018

 

Skillnaden jämnas ut

I och med förändringen kommer skillnaden mellan juryns och tittarnas röster att jämnas ut.

Samtidigt är Christer Björkman bestämd på att den internationella juryn även i fortsättningen kommer att ha en betydande roll i tävlingen.

– Skälet till att vi har dem är glasklart, vi vill ha ett internationellt perspektiv på den låt vi skickar i väg, det har gett fantastiska resultat sedan vi började med det. Men det är en rättvisefråga, det ska vara så nära 50/50 det går mellan juryn och folket, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.