Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter förra årets haveri - så ska Pride överleva

I år firar Pridefestivalen 15 år och kämpar för sin överlevnad.

Stockholm Pride gjorde förra året en brakförlust på närmare fyra miljoner kronor. I år firar festivalen 15 år och kämpar för sin överlevnad.

– Nu går vi tillbaka till rötterna och vi kommer att gå plus, säger den nya festivalchefen Alf Kjeller.

STOCKHOLM PRIDE

* Äger rum i Tanto 31 juli-4 augusti.

* Temat är "tillsammans".

* Pride-låten framförs av Lena Philipsson och heter "Du följer väl med".

* Årets dogtag designas av Bea Szenfeld.

* Paraden äger rum den 4 augusti.

 

Höjdpunkter ur programmet:

* Eric Saade, Jedward, Maragaret Cho, Lisa Miskovsky, Agnes, Gravitonas.

* Dessutom blir det en hyllningskväll för Whitney Houston och så finns ett gediget utbud av seminarier och debatter på årets Pride house.

* Pride uppmärksammas även på annat håll runt om i Stockholm. Bland annat visar Zita film med hbtq-prägel och Boulevardteatern anordnar en scenkonstfestival.

* På www.stockholmpride.org går det att lära sig stegen till årets Pride-dans och där finns också mer information om programmet och biljetter.

 

Tidigare resultat för Stockholm Pride:

2009: Förlust på 2,4 miljoner kronor.

2010: Vinst på 1,3 miljoner kronor.

2011: Förlust på 3,9 miljoner kronor.

Under parollen "öppenhet" förlades förra årets festivalområde i Kungsträdgården. Inträdet slopades och besöksantalet slog nya rekord. Men ekonomiskt blev 2011 ett svart år för Stockholm Pride. Efter nästan fyra miljoner i förluster lämnade den dåvarande styrelsen sina platser till förfogande i mars i år.

Naggat förtroende

För att undvika konkurs har Stockholm Pride arbetat fram ackordslösningar med drabbade leverantörer. Det arbetet är fortfarande inte helt klart men inför årets festival har stora förändringar genomförts för att hålla ekonomin i schack.

– Nu har vi koll på kostnaderna och det är naturligtvis det viktigaste i det här läget. Vårt förtroende är naggat i kanten men jag hoppas att vi kan jobba tillbaka vårt egna kapital och att vi i styrelsen kan få ägna oss åt att jobba långsiktigt och visionärt med festivalens inriktning, säger Stockholm Prides nya ordförande Peter Rimsby.

För bättre effektivitet och kontroll har en ny festivalchef med helhetsansvar utnämnts. Alf Kjeller, som har jobbat ideellt med festivalen sedan 1999, är övertygad om att förändringarna nu kommer att märkas.

– Vi har en tajtare styrning. Vi kommer att gå på plus i år, säger han.

Stark kritik

Många arga röster höjdes ur gay-rörelsen efter förra årets haveri. Jon Voss, chefredaktör och ansvarig utgivare på gayförlaget QX.se var en av kritikerna. QX hoppade av som partner då men nu är med igen.

– Det gick åt fanders, främst för att ledningen vände sig bort från det stora gay-community som finns och som jobbar året runt. Det är en mycket heterogen grupp och det är viktigt för Pride att ha med sig alla. Det är då man får den stora sprängkraften.

Temat var "öppenhet". Mer bred än så går det väl inte att vara?Problemet med Kungsträdgården var att det blev en helt ny typ av festival. Jag är absolut för öppenhet men det måste vara på hbt-communityts villkor. Och det blev det inte förra året.

"Ansträngt läge"

Jon Voss har stora förväntningar på årets festival.

– De sitter i en ganska klurig sits, det är ett ansträngt läge. Det är otroligt viktigt att det blir ett lyckat år. Men i år har de alla bakom sig, det finns en stor vilja att hjälpa till. Fortsätter man att hålla festivalen stor och bred så kan den fortsätta att vara en viktig manifestation för mångfald.

Alf Kjeller håller med om vikten av bredd.

– Det är det som är charmen. Vi lever ju i små grupper även inom communityt och det finns både fördomar och nyfikenhet som mår bra av att vädras, vare sig det är under den politiska diskussionen i Pride house eller på dansgolvet, säger han.

TT Spektra

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!