Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bråket med SVT – Robert Wells gör det igen

Robert Wells om vilda turnégäster
Anders Berglung, Peter Harryson och Robert Wells åker ut på en ny turné tillsammans 2020.
Foto: Micael Engström / Werecki Promotion Company
Trion från ”Så ska det låta” hamnade i bråk med SVT 2001 efter planerna på att hylla programmet i en del av dåvarande showen Rhapsody in Rock.
Foto: SVT
Exakt vad den kommande turnén innehåller är oklart, från SVT:s håll påpekar man att programmet. ”Så ska det låta” inte får användas i marknadsföringen.
Robert Wells var lagledare i ”Så ska det låta” från starten 1997 fram till 2005.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Berglund, Peter Harryson och Robert Wells.
Foto: Micael Engström / Werecki Promotion Company

När ”Så ska det låta”-profilerna Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund drog ut på turné tillsammans 2001 resulterade det i ett storbråk med SVT.

Den gången stoppade kanalen showens påtänkta hyllning till programmet.

Nu ger sig samma trio ut igen – med hela originalbandet från ”Så ska det låta” meddelar man i ett pressmeddelande.

– Om de till exempel skulle använda tävlingsmoment som används i programmet skulle vi kunna ha synpunkter på det, säger Peter Nyrén, programbeställare för underhållning och livsstil på SVT.

I mars nästa år åker Robert Wells och Anders Berglund, båda tidigare lagledare i ”Så ska det låta” ut på vägarna med ”Originalet på turné”.  Med sig har de både tidigare programledaren Peter Harryson, programmets första kapellmästare Johan Landqvist samt hela hans originalorkester.

Exakt vad showen innehåller är oklart, men i ett pressmeddelande beskriver trion att man ”vill återuppliva den unika stämningen som fanns i studion de första åren vi arbetade tillsammans” och att det ”väntas både tävlingsmoment men också musikaliska oaser med alla medverkande”.

När samma trio 2001 gav sig ut på konsertturné med Rhapsody in Rock var planen att göra ett hyllningsmoment till ”Så ska det låta” som en del av showen. 

Men SVT protesterade och oroade sig för att Rhapsody in Rock mer eller mindre skulle kopiera tv-programmet.

Robert Wells egna ord om bråket

Robert Wells själv skriver om bråket i sin nysläppta bok ”Blod svett och toner”:

”Jag tyckte att vi kunde göra en tribute till tv-programmet, det vill säga en ytterst liten del i början på andra akten. Tack vare skriverier i kvällstidningarna verkade det framstå som om vi skulle göra en hel föreställning med tv-formatet”.

”Det blev ramaskri från tv-bolaget, som menade att vi inte fick göra en publik show av programmet. Det var ju verkligen inte min mening”, fortsätter Wells.

När Expressen talar med Peter Nyrén, programbeställare på SVT, är det första gången han hör talas om turnén.

– Att de fortsätter ha karriärer och gör jobb, det har vi ingen speciell anledning att lägga oss i. Men däremot om det skulle vara så att de använder ”Så ska det låta” i marknadsföringen, eller något som är som är registrerat hos SVT så vore det konstigt.

SVT: Kommer ta reda på vad som gäller

Peter Nyrén menar också att specifika tävlingsmoment från programmet inte kan användas i andra shower.

– Då skulle vi ha synpunkter på det. Men än så länge har vi inte någon speciell anledning. Det här är första gången jag hör om det.

Vad gör ni om ni får vet att de skulle ha med tävlingsmoment från programmet i showen?

– Det blir för mycket spekulation. Vi kommer ta reda på vad som gäller på riktigt och sen får vi ta ställning till det. Det enda jag kan säga tydlig är att använda sig av namnet ”Så ska det låta” i marknadsföringen, det kan de inte göra.

Men kommer ni kontakta Robert Wells?

– Det har vi inte tagit ställning till än. Det här är en alldeles för ny fråga för att veta någonting om det.  

När Rhapsody Rock väl drog i gång 2001 tvingades Wells, Harryson och Berglund ändra sin plan. I stället gjordes en form av retro-version, där man klädda i folkdräkter kallade den delen av showen för ”Så skolen i låtom”. Och Harryson, Wells och Berglunds show på scen blev en flört med 30-talets pilnserfilmer.

”Utan att överdriva kan jag lugnt säga att jag eld något oerhört varje sekund i denna klädkreation, trots att jag själv valt ut den. Det var lite för långt från min Comfort Zone”, skriver Robert Wells i sin bok.

Expressen har sökt Robert Wells och Werecki Promotion Company, som marknadsför turnén. 

Här tar Peter Harryson ton till kända Beatles-låten

Peter Harryson tar ton i ”Så ska det låta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.