Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bråket – Eurovision Song Contest 2019 flyttas till Tel Aviv

Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROLF KLATT/REX/SHUTTERSTOCK / ROLF KLATT/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

"Jag älskar mitt land, nästa gång Jerusalem", sa Netta från scenen är hon vann Eurovision Song Contest i Lissabon tidigare i år.

Men det blir inte Jerusalem som blir värd för tävlingen nästa år – utan Tel Aviv och finalen kommer att hållas den 18 maj 2019, står det i ett pressutskick från Eurovision Song Contest. 

Israel vann Eurovision Song Contest 2018 med Netta Barzilais låt ”Toy” och är därmed nästa års värdnation. 

"Jag älskar mitt land, nästa gång Jerusalem", sa Netta från scenen efter vinsten.

Nu är det klart att finalen inte kommer att hållas Jerusalem nästa år – utan i Tel Aviv.

Det meddelas i ett pressmeddelande på torsdagen från EBU, den europeiska radio- och tv-unionen. Semifinalerna kommer att hållas tisdagen den 14 maj och torsdagen den 16 maj. Finalen kommer att äga rum på lördagen den 18 maj 2019.

"Vi vill tacka alla israeliska städer som deltagit i nomineringsprocessen för att vara värd för Eurovision Song Contest", säger Jon Ola Sand, chef för EBU i ett uttalande.

När EBU fåt säkerhetsgarantier från den israeliska regeringen kunde beslutet fattas.

"Till slut kom vi till slutsatsen att Tel Aviv erbjuder den bästa övergripande möjligheten för världens största musikarrangemang. Vi är exalterade över att föra tävlingen till en helt ny stad och ser fram emot att samarbeta med KAN för att göra 2019 års Eurovision Song Contest till den mest spektakulära hittills.", säger han vidare.

 

Kulturarbetare skrev öppet brev

Allt sedan Israel stods om vinnare har det diskuterats om var nästa års tävling skulle hållas. Bland annat samlades namnunderskrifter in till en protestlista som uppmanade till att Island skulle bojkotta nästa års tävling – och 17 000 underskrifter samlades in.

Tidigare i veckan ska även över hundra kulturarbetare skrivit i ett öppet brev publicerat i The Guardian.

"Så länge Israel fortsätter med sina kränkningar av palestiniers rättigheter" bör EBU flytta tävlingen till ett annat land, skriver de i brevet bland annat.

 

Kunde tvingas att flytta från Israel

Tidigare i sommar ska även israeliska tidningen Haaretz skrivit att Eurovision 2019 kan tvingas flytta från Israel på grund av ekonomiska problem.

Enligt tv-bolaget KAN var det inte möjligt att finansiera produktionen med sin nuvarande budget och skrev ett brev till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

”Om två dagar måste Kan betala in en deposition för att garantera att tävlingen kommer att äga rum i Israel. Efter detta finns ingen återvändo, om depositionen inte gjorts tillgänglig för EBU kommer situationen inte gå att förändra och 2019 års Eurovision song contest kommer inte att kunna hållas i Israel”, skriver Omer i brevet rapporterade den israeliska dagstidningen Haaretz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.