Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter beskedet: Danny Saucedos stöd till Molly

Foto: OLLE SPORRONG

Under tisdagen sände TV3 den första Diabetesgalan.

Programledaren Peter Jihde hade först planerat att överdosera insulin framför kamerorna – men stoppades av sin familj.

Samtidigt berättar Danny Saucedo om hur han stöttar fästmön Molly Sandén som fick beskedet att hon drabbats av diabetes typ 1 för sex år sedan.

– Man måste vara lite mer ansvarstagande med den här sjukdomen, säger han.

Under tisdagen var Peter Jihde programledare för Diabetesgalan i TV3. Peter Jihde, som själv har diabetes typ 1, är känd för sina kampanjer och har också skrivit en bok om sjukdomen.

Peter Jihde hade tidigare planerat att överdosera insulin på scen för att visa tittarna vad som händer.

– Vi har diskuterat det. Eftersom jag tar insulin varje gång jag käkar och kommer käka en macka i den här sändningen hade jag tänkt att om jag tar för mycket insulin kommer jag att kunna visa hur det ser ut när man blir så här skakig och alldeles borta

 

LÄS MER: Här går Jihde ner på knä för Tilde

 

Det blev dock inget av den kuppen – efter tuffa förhandlingar stoppades Peter Jihde stoppades programledaren.

Vem stoppar dig?

– Alla andra. Det är ju dumt att göra så. Det är svårt nog att kontrollera det men jag tyckte att en skakande människa som mår dåligt kanske säger mer en tusen ord. Det var min tanke.

Vad säger familjen?

– De sa också nej så det är ganska många på nej-sidan.

Hur mår du i vardagen?

– Bra och det är det som är det komplexa i den här sjukdomen. Det som kan döda mig i kväll syns inte här eftersom jag håller det i schack och håller koll på mitt blodsocker.

Danny Saucedo. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Man måste tänka sig för"

Bland gästerna på galan fanns Molly Sandén – som uppträdde i programmet – samt hennes fästman Danny Saucedo. Danny Saucedo berättar om hur han stöttar Molly Sandén som fick beskedet att hon drabbats av diabetes typ 1 för sex år sedan.

Vad har du lärt dig om sjukdomen av Molly?

– Ansvar. Att man måste tänka sig för. Allt man får i sig är enheter, in och ut. Och man måste hela tiden parera. Man måste vara lite mer ansvarstagande med den här sjukdomen.

Blir det extra personligt på galan eftersom du har sjukdomen i din närhet?

– Ja, för på ett sätt lever jag med sjukdomen även om det inte är jag som är drabbad. Men jag lever med den. Som partner måste man förstå lite om hur det funkar och hur allting påverkar.

– Jag tycker egentligen att allmänheten borde förstå mer. Om ganska många olika saker. Men just hur man ska bemöta en diabetiker. Hur de vill bli bemötta med sin sjukdom.

 

LÄS MER: Molly Sandéns ilska mot hårda kraven

 

Hade du koll på det innan du träffade Molly?

– Nej, inte alls. Jag visste nog inte ens vad det innebär att ha diabetes. Och just att det finns två olika typer, om inte kanske tre. Det är massa forskning som fortfarande görs.

Är det jobbigt?

– Det är inte jobbigt men man måste tänka efter. Nu har jag ätit middag, nu måste jag göra något. Det ska komma in insulin. Man får planera om man ska ut och festa eller någonting eller innan man går och lägger sig. Det finns ritualer.

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!