Foto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG

Efter beskedet: Danny Saucedos stöd till Molly

Under tisdagen sände TV3 den första Diabetesgalan.

Programledaren Peter Jihde hade först planerat att överdosera insulin framför kamerorna – men stoppades av sin familj.

Samtidigt berättar Danny Saucedo om hur han stöttar fästmön Molly Sandén som fick beskedet att hon drabbats av diabetes typ 1 för sex år sedan.

– Man måste vara lite mer ansvarstagande med den här sjukdomen, säger han.

Under tisdagen var Peter Jihde programledare för Diabetesgalan i TV3. Peter Jihde, som själv har diabetes typ 1, är känd för sina kampanjer och har också skrivit en bok om sjukdomen.

Peter Jihde hade tidigare planerat att överdosera insulin på scen för att visa tittarna vad som händer.

– Vi har diskuterat det. Eftersom jag tar insulin varje gång jag käkar och kommer käka en macka i den här sändningen hade jag tänkt att om jag tar för mycket insulin kommer jag att kunna visa hur det ser ut när man blir så här skakig och alldeles borta

 

LÄS MER: Här går Jihde ner på knä för Tilde

 

Det blev dock inget av den kuppen – efter tuffa förhandlingar stoppades Peter Jihde stoppades programledaren.

Vem stoppar dig?

– Alla andra. Det är ju dumt att göra så. Det är svårt nog att kontrollera det men jag tyckte att en skakande människa som mår dåligt kanske säger mer en tusen ord. Det var min tanke.

Vad säger familjen?

– De sa också nej så det är ganska många på nej-sidan.

Hur mår du i vardagen?

– Bra och det är det som är det komplexa i den här sjukdomen. Det som kan döda mig i kväll syns inte här eftersom jag håller det i schack och håller koll på mitt blodsocker.

Danny Saucedo.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Man måste tänka sig för"

Bland gästerna på galan fanns Molly Sandén – som uppträdde i programmet – samt hennes fästman Danny Saucedo. Danny Saucedo berättar om hur han stöttar Molly Sandén som fick beskedet att hon drabbats av diabetes typ 1 för sex år sedan.

Vad har du lärt dig om sjukdomen av Molly?

– Ansvar. Att man måste tänka sig för. Allt man får i sig är enheter, in och ut. Och man måste hela tiden parera. Man måste vara lite mer ansvarstagande med den här sjukdomen.

Blir det extra personligt på galan eftersom du har sjukdomen i din närhet?

– Ja, för på ett sätt lever jag med sjukdomen även om det inte är jag som är drabbad. Men jag lever med den. Som partner måste man förstå lite om hur det funkar och hur allting påverkar.

– Jag tycker egentligen att allmänheten borde förstå mer. Om ganska många olika saker. Men just hur man ska bemöta en diabetiker. Hur de vill bli bemötta med sin sjukdom.

 

LÄS MER: Molly Sandéns ilska mot hårda kraven

 

Hade du koll på det innan du träffade Molly?

– Nej, inte alls. Jag visste nog inte ens vad det innebär att ha diabetes. Och just att det finns två olika typer, om inte kanske tre. Det är massa forskning som fortfarande görs.

Är det jobbigt?

– Det är inte jobbigt men man måste tänka efter. Nu har jag ätit middag, nu måste jag göra något. Det ska komma in insulin. Man får planera om man ska ut och festa eller någonting eller innan man går och lägger sig. Det finns ritualer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag