Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edward Bloms eviga kamp med sig själv: ”För mycket”

Edward Blom visar – så torkar du dig utan toapapper
Edward Blom anser att man ska njuta som ett barn av livets goda.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Edward Blom tillsammans med hustrun Gunilla och sitt gemensamma barn.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ordet lagom faller inte Edward Blom i smaken, men han försöker ibland.
Foto: OLLE SPORRONG
Edward Blom delar med sig av sina bästa tips för en dräglig tillvaro i karantän.
Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Edward Blom, 49, har gjort sig känd som Sveriges största livsnjutare.

Han tänker inte sluta njuta bara för att coronapandemin tvingar honom att sitta hemma – och han tycker inte heller att någon annan ska göra det.

– Jag har njutit från min första droppe bröstmjölk, säger han och delar med sig av sina bästa njutningstips – både till vardags och i karantän.

Arkivarien från Ekerö slog igenom för den breda publiken med tv-programmet ”Mellan skål och vägg med Edward Blom” för drygt tio år sedan och har sedan dess blivit synonym med begreppet livsnjutare. 

Sedan dess Edward Blom gjort allt från att medverka i tv och skriva kokböcker till att tävla i Melodifestivalen med bidraget ”Livet på en pinne” (med en scenshow bestående av dansande ost och hummer).

Att njuta av livet har aldrig varit något problem.

– Nej, absolut inte. Det är snarare så att det har blivit för mycket av det goda ibland, både med mat och dryck och fritid och antal studentår. Nej, jag har aldrig haft några problem med att njuta, säger Edward Blom.

Vad har du för tips till dem som har svårt att njuta?

– Jag är väldigt långt ifrån dem. Men det finns ju de som vill kunna njuta men inte kan det. Jag tror att man måste försöka vara som ett barn i approachen till allting, att man tar det väldigt icke-intellektuellt. Att man bara äter och känner och låter det goda verka.

– I mitt fall är det ju snarare så att jag måste träna på att inte bara njuta. Man måste gå upp på morgonen och gå till jobbet också. För mig har njutandet varit så självklart. Jag har njutit från min första droppe bröstmjölk.

Rebellen Blom om avundsjuka

Edward Bloms liv och leverne har inte alltid varit i linje med samhällets normer. Han tror att det till viss del handlar om avundsjuka på dem som kan njuta.

– Men ofta är väl inte normerna emot att man njuter, men det krävs att man gör det under vissa ordnade former. När jag var ung sågs det fortfarande som väldigt suspekt att man satt och tog en cocktail klockan 14 en vardag. Det ansågs ju inte okej, i dag har det blivit mer accepterat, säger han. 

– Sedan är det klart att synen på övervikt kan vara väldigt negativ. Det är ju inte så att alla som njuter är överviktiga och alla som är överviktiga njuter, men det har ändå lite kopplingar till varandra. Och där kanske det ibland kan finnas en form av lätt avundsjuka, att folk tänker att ”jävlar vad mycket roligt han måste ha haft”.

Men hur tänker du kring vikt, det finns ju ändå vissa hälsoaspekter?

– Självklart, jag har ju kämpat med vikten hela livet. Men det är alltid en fråga om vad man låter bli och inte låter bli. Skulle jag låta bli allt skulle jag kanske gå ner i vikt men då skulle jag inte ha någon glädje kvar. Å andra sidan, skulle jag släppa allt fritt skulle jag väga helt orimliga summor. Ingen skulle väl tycka att det var värt att äta så mycket att man blev sängliggande och få tycker nog att det är värt att äta så lite att man aldrig får njuta.

Hur har ditt liv förändrats av att få familj?

– Första barnet gjorde ingen som helst skillnad, det var bara att hänga på en bärsele och sedan kunde man gå på precis som förr. Andra barnet kom rätt snabbt efteråt, då hade man två bebisar och det funkade hyfsat också. 

– Men nu har vi en som snart är fem, en som snart är tre och en som snart är två. Då börjar det bli problematiskt att gå på restaurang, man springer inte på kändismingel och man går inte till en cocktailbar efter jobbet. Men äta gott och ha gäster kan man göra ändå. Sedan blir samtalen lite svårare för man kan inte vara helt närvarande, det kan man sakna.

Det kanske är en annan form av njutning?

– Jo, det är meningsfullt och naturligtvis en stor lycka. Men det kanske är mer glädje än njutning. Vi har det bra, absolut, men jag är snart 50 och Gunilla är bara ett år yngre och vi har tre stycken mellan ett och fyra år. Det är inte så att man vilar direkt, men det är roligt.

Har tre barn med Gunilla Kinn

Edward Blom, född 22 oktober 1970, på Ekerö utanför Stockholm är en svensk tv-profil, kokboksförfattare, gastronom, arkivarie och kulturhistoriker. 

Han är gift med journalisten Gunilla Kinn Blom, 48, och tillsammans har de tre barn – Melchior, 4, Wilhelmina, 2, och Zacharias, 1.

Blom slog igenom i tv-programmet ”Mellan skål och vägg med Edward Blom”. Han har också synts tv-program som ”Edward Bloms gästabud” och ”Breaking news med Filip och Fredrik” samt som tävlande i Melodifestivalen.

Han har givit ut en rad kokböcker och i fjol kom också den personliga boken ”I full blom”. För tillfället jobbar han bland annat med podden ”Edwards Bloms smörgåsbord”.


Karantäntipset – lyxa till det med mat och dryck

Precis som många andra isolerar sig Edward Blom och hans familj nu på grund av coronapandemin. Men han tycker inte att man behöver ha tråkigt för det – han ser det som en perfekt tid för att exempelvis prova intressanta recept som man inte vågat prova inför gäster.

– Sedan när vi kommer ur pandemin kan man bjuda hem gäster och bjuda det bästa, säger han.

– Det är också en bra tid att ta några av de där riktigt bra vinflaskorna som ligger där i vinkylen som man aldrig unnar sig annars. Jag säger inte att folk ska börja supa, det ska inte vara som två veckor på Kanarieöarna, det är dumt att försöka bedöva rädslan med en massa sprit. Men däremot att unna sig riktigt goda saker, ta en flaska champagne med hustrun. 

Edward Blom tipsar också om att ägna sig åt att läsa de stora romanerna och lyssna på klassisk musik hemma i stället för att gå på teater och konsert.

Och han slår ett slag för telefonen.

– När jag var ung brukade jag prata i telefon flera timmar varje dag. Det har ju helt dött bort men det kan vara något att ta upp igen, ringa den där gamla goda vännen och uppdatera sig på allt. Då kan ju var och en sitta med ett bra glas vin eller en cigarr på sitt håll, säger han.

Själv har han valt att vara pappaledig just nu men fortsätter med sin podd samtidigt som han har idéer till sin Youtube-kanal så här i karantäntider.

– Man kan visa att om man inte har toapapper så kan man använda tidningspapper, lite sådana saker. Och prepping-råd på lyxnivå. Men det är lite svårt för det bygger ju på att Gunilla står med kameran och så har man tre barn som springer mellan. Men podden går bra, då sitter jag ju bara med micken, säger Edward Blom.

Lyckligtvis har Expressen TV gjort ett inslag med Edward Blom där han berättar om sitt tidningspappersknep – det kan man se längst upp i artikeln.

Edward Bloms bästa tips i coronakrisen

Edward Bloms inkokta lax

När Expressen ber Edward Blom tipsa om ett recept till helgen väljer han inkokt lax.

”En gammal klassiker som det börjar bli dags för nu. Det brukar man tycka är lagom nu när de första vårblommarna kommer upp och det börjar bli lite soligare ute”, säger han. 


Ingredienser

En stor bit lax med skin och ben kvar, beräkna 250 g lax/person


Till varje lite lag:

1 l vatten

1,5 msk hackad dill

ev 1/4 tsk dillfrön

8 vitpepparkorn

4-7 kryddpepparkorn

1 msk salt

1 msk ättika


Gör så här

Koka en lag i 10 minuter på alla ingredienser utom fisken. (2–4 liter lag beroende på fiskens och kastrullens storlek.)

Lägg i laxen och sjud försiktigt under lock ca 25–70 minuter (beror helt på fiskens tjocklek). 

När den har en innertemperatur på 55 grader (du kan dra isär köttet från benet och se om det återstår en liten, liten rå kärna) ta av kastrullen och kyl den snabbt i vattenbad. Låt stå ca 1 dygn i sin lag.

Ta upp fisken, ta bort skinnet och servera vackra bitar vid bordet. 


Servering

Serveras med gröna, kokta grönsaker och hemgjord majonnäs. En god vän som fann rätten ”mossig och föråldrad” förordade dock en sås på gräddfil och majonnäs smaksatt med dill, dijonsenap, kapris och citronzest för att göra den hjälpligt 2000-talsmässig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.