Edward Blom fick inte adoptera – på grund av sin vikt.Edward Blom fick inte adoptera – på grund av sin vikt.
Edward Blom fick inte adoptera – på grund av sin vikt.
Edward Blom hos "Malu efter tio".Edward Blom hos "Malu efter tio".
Edward Blom hos "Malu efter tio".
Edward Blom.Edward Blom.
Edward Blom.

Edward Blom: "Det var förnedrande"

Publicerad

När Edward Blom var liten mobbades han för sin vikt.

Och när han skulle adoptera ett barn fick han höra att han var för tjock.

I "Malou efter tio" berättar gastronomen och tv-profilen om den tuffa adoptionsprocessen.

– Det var förnedrande, säger han.

I dag är Edward Blom, 45, en folkkär tv-profil och livsnjutare. Men han har inte alltid varit populär och i skolan mobbades han för sin vikt.

Det berättar Edward Blom i "Malou efter tio" i TV4.

– Jag blev mobbad i skolan, det var övervikten, att jag var ganska vild och inte van att anpassa mig i en grupp, säger han i programmet.

 

LÄS MER: Edward Bloms vilda babyglädje: Tacka gud

 

Förra året blev Edward Blom pappa första gången. Att få barn var en kamp för honom och frun Gunilla Kinn Blom och innan de blev gravida hade paret långt gångna planer på att adoptera.

– Det är en lång process. Socialen kommer hem och kontrollerar varenda detalj i ens hem, man måste ha vänner som skriver långa rekommendationsbrev som de lägger ner sin själ i och man ska berätta för släktingar och så där, säger han och fortsätter:

– När allt det var gjort så sa det "förresten du väger ju 50 kilo för mycket". För det finns en viktregel i Sverige. Vi visste att Kina har det men inte Sverige. Men att man är överviktig betyder ju inte att man är ohälsosam.

Edward Blom: "Det kändes förnedrande"

Porgramledaren Malou von Sivers frågar då om Edward Blom kände sig diskriminerad.

– Väldigt. Det är klart varför ska man inte välja de bästa föräldrarna vid adoption men det finns så mycket annat. Ska man få bergsklättra, köra puckelpist eller köra bil för fort som många gör. Min mamma har samma kroppsform som jag och hon lever och mår bra, säger han.

Edward Blom berättar att han och Gunilla Kinn Blom blev chockade av beskedet.

– Vi hade lagt ner så mycket tid och betalat avgifter ett par år, vi hade tvingats gå på kurser flera helger. Vi hade satsat så mycket och det var så många inblandade. Hade vi vetat det här med vikten från början hade vi säkert satsat på andra saker, säger han och fortsätter:

– Det var väldigt otrevligt och kändes amatörmässigt och förnedrande. Hela jag dömdes ut som omöjlig som förälder.

 

LÄS MER: Edward Blom om den tuffa gravidkampen

Edward Blom: "Det är jättemärkligt"

Att paret blev gravida har gjort det lättare att prata om adoptionsprocessen.

– Det är säkert många som känner sig illa behandlade. Innan man får barn skäms man, man får konstiga skamkänslor när man körs över på det sättet. Det var därför vi blev så glada när vi fick barn, vi blev oerhört lyckliga.

– Och då kan man också våga prata om adoptionsdelen. Hade vi inte haft Melchior hade jag nog varit ledsen resten av livet.

Edward Blom berättar också om hur det är att bli diskriminerad som överviktig.

– Det är jättemärkligt. Det är ingen som träffar en alkoholist och försöker trycka ner hans självkänsla men när man är överviktig kan främmande människor på stan komma fram och säga att jag ska dö.

– Bekanta har trott att det bara är att mobba en lite för vikten för då blir jag så ledsen att jag slutar äta. Till slut kanske man får anorexi för om de mobbar en tillräckligt länge. Men ätstörningar är inget man blir lycklig av heller.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag