Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edvin Rydings starka känslor inför Avicii-konserten

Skådespelaren om uppmärksamheten efter "Young Royals"
Edvin Ryding leder konsertkvällen ”For a better day”.
Foto: Charlotte Brunzell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Edvin Ryding i succéserien ”Young Royals”.
Foto: instagram.com/edvinrydings
Edvin Ryding tycker att det är viktigt att våga prata om psykisk ohälsa.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling.
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Edvin Ryding kommer leda vägen när Sveriges artistelit sluter upp i Avicii arena för den musikaliska manifestationen ”Together for a better day” i Aviciis minne.

För ”Young Royals”-stjärnan är frågan om ungas psykiska ohälsa något som ligger honom varmt om hjärtat.

– Det är ett att våra största samhällsproblem, det är bara att kolla statistiken, säger han.

Satsningen ”Together for a better day”, som går av stapeln den 1 december i Avicii arena, är den första konserten som hålls i vad som ska bli ett kommande årligt evenemang i samband med stiftelsen Tim Bergling Foundations årsdag. Konserten arrangeras för att uppmärksamma frågan kring ungas psykiska ohälsa. 

Stjärnskottet Edvin Ryding, som fyllde 18 i våras, fick frågan om att vara galans konferencier i början av oktober. Han har fortfarande ”svårt att ta in” att det blev just han som fick det hedervärda uppdraget. 

– Jag har inte hunnit smälta det än, men jag är verkligen supertaggad på att för göra det här. Jag ska inte sticka under stol med att jag är rejält nervös, säger han och påpekar att han tycker att nervositetskänslan kan vara bra.

– Jag burkar vara nervös, även när jag är på inspelningar.  Nervositeten grundar sig i förväntan. Jag känner att det är en stor ära att jag får frågan och dessutom kommer många artister som jag ser upp. 

Lett skolavslutning 

Bland de bokade artisterna finns Håkan Hellström, Miriam Bryant, Cherrie, Amason, Annika Norlin, Jireel och Kungliga Filharmonikerna. Under evenemanget kommer även Aviciis musikaliska arv att hyllas.

”Together for a better day” kommer direktsändas på SVT, SR och Youtube. Detta är första gången Edvin Ryding står på scen inför en fullsatt arena. Avicii-arena, tidigare Globen, har kapacitet för 16 000 åskådare. 

– Jag har lett någon skolavslutning i grundskolan. Det är ungefär den erfarenhet jag har.

– När de berättade om syftet med kvällen och hur upplägget skulle se ut så kändes det självklart att tacka ja. 

Varför är den här kvällen viktig?

– Syftet med kvällen är att belysa problematiken kring ungas psykiska ohälsa, som är ett väldigt stort samhällsproblem. Det är bara att kolla statistiken över hur många unga som begår självmord varje år. 

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga personer mellan 15 och 24 år. Och varje år tar drygt 50 unga personer sina liv. 

”Starka känslor är positivt”

Edvin Rydings engagemang i frågan började långt tidigare innan han fick frågan om att vara galans konferencier. Han har tidigare skänkt pengarna från kändishälsningstjänsten Memmo till Tim Bergling Foundation.

– När jag valde att gå med var det självkart för mig att pengarna skulle gå till välgörande ändamål. Så kan de som beställde få gott samvete av det och förhoppningsvis bli glada över det jag skickar.

– Jag är fortfarande på Memmo. Men min profil öppnas och stängs, för är min profil öppen för länge får jag för många förfrågningar. 

Det kan komma att bli en känslosam kväll, hur förbereder man sig inför det?

– Jag är en stark förespråkare för att visa känslor. 

– Och det är ännu en problematik om man tänker på machokultur, att män inte får visa känslor. Om jag skulle visa starka känslor ser jag detta bara som något positivt. Detta ska vara känslosamt. 

Spelar in Young Royals

I somras tog Edvin Ryding och Omar Rudberg hela världen med storm när de spelade det unga paret Wilhelm och Simon i ”Young Royals”. Serien blev snabbt populär på streamingjätten Netflix. Tidigare i höstas stod det också klart: Det blir en säsong två av den hyllade serien. 

Edvin Ryding är förtegen kring manuset, men avslöjar att fansen inte behöver vänta allt för länge innan man får träffa Wilhelm och Simon igen.

– Vi förbereder inför säsong två just nu. Planen är att den ska filmas snart och att den kommer släppas nästa år. Så vi kommer jobba fort.

– Jag har fått se delar av manuset, och jag vet att vi kommer göra allt för att göra säsongen så bra vi kan. 

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. 

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. 

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se 

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se 

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Stjärnans pappa: ”Han hade varit extremt stolt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.