Edin Dzemat vann "Kockarnas kamp"

Edin Dzemat fick så klart en segerlöpsedel av Expressen.
Foto: Privat
Edin Dzemat
Foto: TV4

Edin Dzemat tog hem segern i ”Kockarnas kamp”.

Kocken sopade banan med motståndet i finalen – och vann med rekordsiffror.

– Det känns jättebra, säger Edin.

Edin Dzemat, 32, är årets vinnare av ”Kockarnas kamp”. Han vann med rekordsiffror mot Pelle Johansson i kvällens final.

– Det är jättekul. Att ta hem detta var fantastiskt och det känns jättebra, säger han.

Det var rutin mot talang i den femte säsongsfinalen av programmet. Motståndaren Pelle Johansson, 42 och mångårig tv-kock, gick in med oddsen mot sig då Edin samlat rekordmånga medaljer under säsongen.

Pelle Johansson gick ut starkt i första tävlingsmomentet – som bestod i att tornera potatis. Han försökte psyka Edin genom att trycka på sin rutin.

– Det här var populärt när han spelade innebandy i sockiplast, säger han i programmet.


LÄS MER: Här är deltagarna i ”Kockarnas kamp”


Edin: ”Jag var kolugn”

Pelle Johansson vann det momentet. Därefter tog det stopp. Edin tog hem de två andra momenten.

– Jag var kolugn i finalen. Pelle var mer käck och fräck. Jag visste att jag inte slår honom på potatis. Men mitt mål i finalen var aldrig snabbhet, utan noggrannhet och fokus. Det lönade sig på både lammet och ostronen. Jag bibehöll lugnet och självförtroendet och fokuserade på det jag är bäst på, säger han.


LÄS MER: Sjuka straffet efter förlusten i TV4


Edin avgjorde innan desserten

Därefter skulle finalisterna komponera en trerättersmeny på utvalda ingredienser. Men Edin Dzemat lyckades avgöra redan innan desserten var serverad. Det blev stjärnkocken Markus Aujalay som fällde avgörandet efter att ha smakat på finalisternas varmrätter:

– Den varmrätten som tilltalade mig mest hade en väldigt bra balans mellan grönsaker, kött och framför allt en god sås. Och tillagningen av huvudråvaran tilltalade mig mest, säger han i programmet.

Aujalay ger poängen till Edin – som börjar hoppar av lycka. Edin hade då samlat ihop 14 medaljer mot Pelles 3 – vilket innebar en ointaglig ledning. Edin vann hela finalen med 23 medaljer mot Pelles 5.

– Det viktigaste för mig i själva finalen var att prestera en riktigt bra trerättersmeny. Där fick jag visa att jag är en duktig kock och inte bara en hackmaskin, säger Edin Dzemat.

Pelle Johansson: ”Är med och fajtas”

Tvåan Pelle Johansson hyllar Edins insats och verkar ta finalresultatet med ro:

– Jag är otroligt stolt över hur långt jag har kommit i den här tävlingen. Jag har visat att jag är med och fajtas i alla fall. Sedan att jag inte spöar före detta landslagskaptenen i trerätters på en och halv timme. Det kan jag fan leva med, säger han i programmet.

Edin Dzemat driver en krog i småländska Kosta och har tidigare varit lagkapten för Svenska kocklandslaget. Han besegrade bland annat kockarna Markus Aujalay, Isabella Morrone och Henrik Norström i årets upplaga av Kockarnas kamp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.