Edin Dzemat fick så klart en segerlöpsedel av Expressen. Foto: PrivatEdin Dzemat fick så klart en segerlöpsedel av Expressen. Foto: Privat
Edin Dzemat fick så klart en segerlöpsedel av Expressen. Foto: Privat
Edin Dzemat Foto: TV4Edin Dzemat Foto: TV4
Edin Dzemat Foto: TV4

Edin Dzemat vann "Kockarnas kamp"

Publicerad

Edin Dzemat tog hem segern i ”Kockarnas kamp”.

Kocken sopade banan med motståndet i finalen – och vann med rekordsiffror.

– Det känns jättebra, säger Edin.

Edin Dzemat, 32, är årets vinnare av ”Kockarnas kamp”. Han vann med rekordsiffror mot Pelle Johansson i kvällens final.

– Det är jättekul. Att ta hem detta var fantastiskt och det känns jättebra, säger han.

Det var rutin mot talang i den femte säsongsfinalen av programmet. Motståndaren Pelle Johansson, 42 och mångårig tv-kock, gick in med oddsen mot sig då Edin samlat rekordmånga medaljer under säsongen.

Pelle Johansson gick ut starkt i första tävlingsmomentet – som bestod i att tornera potatis. Han försökte psyka Edin genom att trycka på sin rutin.

– Det här var populärt när han spelade innebandy i sockiplast, säger han i programmet.

 

LÄS MER: Här är deltagarna i ”Kockarnas kamp”

 

Edin: ”Jag var kolugn”

Pelle Johansson vann det momentet. Därefter tog det stopp. Edin tog hem de två andra momenten.

– Jag var kolugn i finalen. Pelle var mer käck och fräck. Jag visste att jag inte slår honom på potatis. Men mitt mål i finalen var aldrig snabbhet, utan noggrannhet och fokus. Det lönade sig på både lammet och ostronen. Jag bibehöll lugnet och självförtroendet och fokuserade på det jag är bäst på, säger han.

 

LÄS MER: Sjuka straffet efter förlusten i TV4

 

Edin avgjorde innan desserten

Därefter skulle finalisterna komponera en trerättersmeny på utvalda ingredienser. Men Edin Dzemat lyckades avgöra redan innan desserten var serverad. Det blev stjärnkocken Markus Aujalay som fällde avgörandet efter att ha smakat på finalisternas varmrätter:

– Den varmrätten som tilltalade mig mest hade en väldigt bra balans mellan grönsaker, kött och framför allt en god sås. Och tillagningen av huvudråvaran tilltalade mig mest, säger han i programmet.

Aujalay ger poängen till Edin – som börjar hoppar av lycka. Edin hade då samlat ihop 14 medaljer mot Pelles 3 – vilket innebar en ointaglig ledning. Edin vann hela finalen med 23 medaljer mot Pelles 5.

– Det viktigaste för mig i själva finalen var att prestera en riktigt bra trerättersmeny. Där fick jag visa att jag är en duktig kock och inte bara en hackmaskin, säger Edin Dzemat.

Pelle Johansson: ”Är med och fajtas”

Tvåan Pelle Johansson hyllar Edins insats och verkar ta finalresultatet med ro:

– Jag är otroligt stolt över hur långt jag har kommit i den här tävlingen. Jag har visat att jag är med och fajtas i alla fall. Sedan att jag inte spöar före detta landslagskaptenen i trerätters på en och halv timme. Det kan jag fan leva med, säger han i programmet.

Edin Dzemat driver en krog i småländska Kosta och har tidigare varit lagkapten för Svenska kocklandslaget. Han besegrade bland annat kockarna Markus Aujalay, Isabella Morrone och Henrik Norström i årets upplaga av Kockarnas kamp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag