Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eddie Izzard är genial,  men showen är oklar

Eddie Izzard.Foto: Lisa Mattisson

Det handlar om den största stand up-kvällen i Sverige - någonsin.

Anledningen? Det handlar om Eddie Izzard.

En genial skojare, även om det ibland är oklart vad showen egentligen handlar om.

SHOW

Eddie Izzard

PUBLIK 10 000.

VEM Izzard, 51, är en brittisk komiker och skådis. I början av karriären klädde han sig i full transvestitkostym. I dag nöjer han sig med lite smink. Samt pumps förstås.

VAD Gjorde tidigt arenarock av stand up, och har sålt ut såväl Madison Square Garden som Wembley. Aktuella världsturnén "Force majeure" pågår in i 2014.

BÄST (glad geting): Det är roligt när han pratar med publiken, men briljant när han pratar med sig själv.

SÄMST (sur geting): Driften med fåniga sportgrenar, apropå fjolårets Londonolympiad, känns ganska daterad.

FRÅGA: Trettio minuters paus? Bra för ölförsäljningen, men mindre bra för showens dramaturgi.

Louise CK? Ricky Gervais? Jerry Seinfeld? Svart på vitt går det inte att med exakthet räkna ut vem som är roligast.

Men störst, det är Eddie Izzard.

Engelsmannens nya show, kallad "Force majeure", är den mest omfattande stand up-turné som hittills genomförts. Den reser överallt, till alla världsdelar. Den besöker såväl stora ställen (Stockholm, St Petersburg) som små (Örebro, Cornwall). Den är redan rolig på Youtube och kommer troligtvis att bli fantastisk på dvd så småningom. Live är den ännu inte riktigt där.

"Force majeure", som på ett ungefär betyder både "nödläge" och "gudomligt ingripande", är till vissa delar en bekant show med bekanta ämnen.

Eddie Izzard har snarare skrivit om gamla skämt från grunden än uppfunnit helt nya.

Mest skämtar han om religion, och om Gud. Han ägnar en stor del av kvällen åt den bland stå upp-komiker snart söndertjatade hållningen att Gud inte existerar.

Hans iakttagelser pendlar mellan att vara knivskarpa analyser av våra arma själar och glatt vardagsfilosoferande. Han svävar ofta i väg i små utläggningar som blir så långa att veteranen själv tycks famla efter poängen, vilket landar i övergångar som kan låta: "So... now... what!? Human sacrifice?! Let’s talk about that!".

Å andra sidan är Izzard en mästare på att hamra in poängen med en jätteslägga just när han ser ut att ha tappat tråden.

Bäst är det när han blir personlig, och snöar in på sitt eget ego. Det är när showen handlar om Eddie Izzard själv, inte om märkliga offerriter till gamla gudar eller konstiga rollfigurer i "Clash of the titans", som skämten går från att vara småputtriga observationer till gudabenådad stand up.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.