Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EBU hotas med domstol efter påstått röstfusk

Programledarna för Eurovision Song Contest 2022 Alessandro Cattelan, Laura Pausini och Mika.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beslutet att diskvalificera sex länders juryröster i Eurovision Song Contest-finalen kan få ett rättsligt efterspel.

Rumänien, som var ett av länderna som misstänks ha fuskat, hotar nämligen att ta ärendet till domstol.

Det var mitt under den stora finalen av årets Eurovision song contest som EBU, som arrangerar tävlingen, gick ut med att sex länders juryröster diskvalificerades.

Det efter att EBU upptäckt ”avvikande mönster” i juryrösterna från de länderna under torsdagens semifinal. De utpekade ländernas röster ersattes i stället med poäng som tagits fram genom en algoritm.

Senare meddelande EBU att det handlade om Rumänien, Montenegro, Azerbajdzjan, San Marino, Polen och Georgien. EBU förklarade även att man upptäckte det misstänkta fusket genom att jurygrupperna från de utpekade länderna gav varandra höga poäng. Medan de andra 15 länder som också röstade i semifinalen placerade fem av de sex länderna på plats åtta eller sämre och i vissa fall bottenplacering. EBU visade även upp siffror som styrkte detta.

Reaktionerna i de olika länderna har inte väntat på sig. Montenegros radio och tv-station skriver bland annat följande i ett uttalande på sin hemsida.

”Antaganden som inte är sanna”

”Efter tillkännagivandet av EBU om den påstådda avvikande omröstningen av expertjuryn vill vi betona att det inte har något med Montenegro att göra och att det bara handlar om antaganden som inte är sanna och inte verifierad information...Som man kan se på Eurovisions hemsida, bland de länder som fick den montenegrinska juryns röster, finns det ingen från listan från semifinalkvällen”.

Även San Marinos motsvarighet är kritisk mot EBU och står bakom sin jury.

”Auktoritärt hanterat”

”Sättet som EBU har hanterat den här affären verkar enligt oss lite auktoritärt snarare än inspirerat av de riktlinjer som vägleder relationerna mellan EBU:s medlemmar. Vi har redan påpekat för EBU vår besvikelse över hanteringen”, skriver de i en kommentar.

Rumäniens motsvarighet tar det hela ett steg längre och skriver att de överväger att dra sig ur Eurovision Song Contest framöver. 

”Vi anser att EBU:s beteende är oacceptabelt, de har tillämpat dubbelmoral när det gäller länder vars röster har delats ut på ett sätt som väcker misstankar”, skriver de i ett uttalande.

”Överväger att avgöra i domstol”

De hotar dessutom med att dra EBU till domstol.

”Efter situationen som har skapats och den skada som har orsakats den offentliga televisionen, överväger vi att avgöra ärendet i domstol”, skriver de.

EBU har inte uttalat sig om Rumäniens kommentar.

Sveriges Cornelia Jakobs slutade fyra i finalen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.