Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba ville heta ”Blåjeans” i förnamn – fick avslag

17-åriga Ebba Nyqvist har fått avslag två gånger på sin ansökan om att få heta Blåjeans i förnamn, och överklagar nu en gång till.
Det var pappa Magnus kärlek för bandet Kent som inspirerade Ebba till namnbytet.
Foto: Privat
Kent har varit en stor del av Ebbas uppväxt och betyder mycket för henne än i dag.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

17-åriga Ebba Nyqvist har fått avslag två gånger på sin ansökan om att få heta Blåjeans i förnamn, och överklagar nu en gång till. 

– Det kändes inte som att det fanns en legitim anledning till att Blåjeans inte skulle vara passande som förnamn, säger hon. 

Att vilja lägga till Blåjeans som förnamn kan låta märkligt, men för 17-åriga Ebba Nyqvist var det på fullaste allvar som ansökan fylldes i och skickades in till Skatteverket. Det var inte heller impulsivitet som låg bakom beslutet, utan bollen sattes i rullning redan innan Ebba föddes, berättar hon.

– I samma veva som mina föräldrar satt och diskuterade vad de skulle döpa mig till så var det några föräldrar i Sverige som döpte sitt barn till Månstråle. Mamma sa: ”Då skulle hon ju lika gärna kunna heta Blåjeans”.

Blåjeans är titeln på det första spåret på bandet Kents debutskiva, och som ett inbitet fan tyckte pappa Magnus Nyqvist att det var en strålande idé. När det väl kom till kritan föll ändå valet på Ebba, men namnförslaget Blåjeans glömdes aldrig riktigt bort.

– Min pappa har aldrig låtit mig glömma att han absolut ville att jag skulle heta Blåjeans, och då växte ju den tanken på mig. Så i höstas tog jag saken i egna händer och skickade in ansökan till Skatteverket, säger Ebba.

Fått flera avslag – men ger inte upp

Två månader senare kom svaret i brevlådan: Ebba hade fått avslag. Hon valde då att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, men möttes även där av ett nej. Ebba säger att hon blev besviken över beskedet.

– Det finns en rad namn som skulle kunna upplevas som olämpliga som har godkänts av Skatteverket, som Pucko, Balle och Pung. Då känner jag att bedömningen som gjorts har varit lite godtycklig.

Men trots flera avslag ger Ebba inte upp. 

Hon har nu överklagat till kammarrätten, och håller tummarna för att det till slut ska gå vägen. Om inte annat har hon åtminstone lyckats göra pappa Magnus glad, säger hon. 

– Han blev definitivt positivt överraskad! Men framför allt chockad över att hans år av tjat hade fått gensvar. 


Ida, 19, gör succé på Instagram – fått panikångest


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.