Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eagles-gitarristen Glenn Frey är död

Foto: Jeff Adkins
Foto: Franco Greco

Eagles-grundaren Glenn Frey har dött.

Han var sjuk den sista tiden och avled i New York på måndagen, 67 år gammal.

"Inga ord kan beskriva vår sorg, eller vår kärlek och respekt för allt han har gett oss", skriver familjen och bandmedlemmar i ett uttalande på Facebook.

Glenn Frey, grundare, gitarrist och även sångare under viss tid i bandet The Eagles, har avlidit.

Washington Times skriver att gitarristen opererades i november och att hans tillstånd blivit försämrat den senaste tiden.

BBC skriver att Glenn Frey led av ledgångsreumatism, inflammation i tjocktarmen och lunginflammation.

Glenn Frey avled på måndagen

Han avled i New York på måndagen, skriver sajten.

På Eagles officiella Facebooksida skriver familjen och bandmedlemmarna:

"Det är med tunga hjärtan vi berättar att vår kamrat, Eagles-grundaren, Glenn Frey, har avlidit i New York på måndagen. Glenn kämpade en modig kamp de senaste veckorna men sorgligt nog avled han till följd av komplikationer av ledgångsreumatism, akut ulcerös kolit och lunginflammation", skriver man och fortsätter:

"Familjen Frey vill tacka alla som har varit med Glenn för att kämpa den här kampen och hoppades och bad för hans tillfrisknande. Inga ord kan beskriva vår sorg, eller vår kärlek och respekt för allt han har gett oss".

Meddelandet är undertecknat av familjen: Cindy Frey, Taylor Frey, Deacon Frey och Otis Frey samt bandmedlemmarna Don Henley, Joe Walsh, Timothy B. Schmit, Bernie Leadon och Irving Azoff.

Hyllas av Don Henley

Vännen och kollegan Don Henley, som grundade The Eagles med Glenn Frey 1971, har skrivit ett eget uttalande:

"Han var som en bror för mig, vi var familj, och precis som de flesta familjer var den här också dysfunktionell. Men, bandet vi skapade för 45 år sedan blev aldrig brutet, trots de 14 år som Eagles inte spelade, skriver han enligt The Hollywood Reporter och fortsätter:

"Vi var två unga män som åkte till Los Angeles med samma dröm: Att göra ett avtryck i musikindustrin - och med uthållighet, en djup kärlek till musik, vår allians med andra stora musiker och vår manager, Irving Azoff, har vi byggt något som varade längre än någon hade kunnat drömma. Men, Glenn var den som startade allt. Han var tändstiftet, mannen med planen".

The Eagles, som gjort hitlåtar som "Hotel California" och "Take it easy", har bland annat vunnit sex stycken Grammypriser. Glenn Frey hade förutom bandet, som var stort på 70-talet, även en solokarriär efter Eagles uppbrott 1980.

Eagles nått stor framgång

Under sin solokarriär släppte han hits som "You belong to the city", som känns igen från tv-serien "Miami Vice", och "Smuggler's blues".

Eagles hade två album som i slutet av 1900-talet låg på listan över de tio mest sålda album någonsin: "Their Greatest Hits (1971-1975)" och "Hotel California". Båda albumen gavs ut 1976.

Bandet återförenades 1994 som resulterade i ett nytt album - och så sent som 2009 drog de ut på Europaturné. De spelade i Norrporten arena i Sundsvall i juni 2011.

Men i december förra året tvingades bandet ställa in en spelning på Kennedy Center Honors på grund av Glenn Freys sjukdomstillstånd, skriver Entertainment Weekly.

Glenn Frey blev 67 år gammal.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.