Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

E-Types restaurang utsatt för inbrott

E-Types restaurang Aifur.
Foto: Stefan Söderström

Martin "E-Type" Erikssons restaurang Aifur i Gamla stan har haft inbrott - med sig fick tjuvarna hela helgens kassa.

Under söndagsmorgonen upptäcktes inbrottet.

– Jag är besviken och arg på mänskligheten, säger Martin Eriksson till Expressen.se.

Det var under natten till söndag som inbrottet skedde på Martin Erikssons vikingainspirerade krog Aifur i Gamla stan, Stockholm.

Martin Eriksson själv fick reda på att restaurangen han ägt och drivit sedan 2011 haft inbrott. Vid tidpunkten var han på väg hem från lördagens Diggiloo-spelning i Karlstad.

Han berättar att hela helgens kassa har stulits.

– Det kan man lätt säga. Det var en väldigt bra slant. Hade vi fått den slanten i vinst på en månad hade jag varit jätteglad, säger han.

"Arg på mänskligheten"

På måndagen skulle restaurangen ha bankat pengarna, så kassan bestod av hela helgens kontantintäkter.

– Jag är besviken och arg på mänskligheten. Som alla vet som driver restauranger så är det väldigt få krogar i världen som går med vinst, säger Martin Eriksson och fortsätter:

– Man sliter som en varg bara för att komma över plustecknet. Och nu börjar det äntligen gå så pass bra så nu behöver jag äntligen inte betala in pengar för att få det att flyta.

Han berättar att det var fastighetsskötaren som kontaktade dem när han upptäckte inbrottet. Enligt Martin Eriksson var hela dörren och dörrkarmen bortplockad.

– Det är bara ett hål ner i restaurangen, säger han.

Trots det har ingen större skadegörelse skett inne i restaurangen.

– Inte en spritdroppe är snodd. De har gått som en snitslad bana till kassaskåpet. Men det här är för polisens tekniker att utreda i morgon, säger Martin Eriksson och fortsätter:

– De är proffs som har gått in här.

E-Type satsade på drömmen

Under måndagen ska han också ta sig till Aifur. Under dagen har han haft kontakt med sina kolleger på plats. I veckan håller restaurangen öppet, och Martin fortsätter med Diggiloo-turnerandet.

– Vi kör business as usual självklart - man kan sälja mat även om man blir rånad. Det här sker varje dag i varenda stad i hela världen.

Det var vintern 2011 som Martin Eriksson satsade på drömmen och öppnade vikingarestaurangen Aifur i Gamla stan.

Han berättade då för Expressens Malin Roos att han haft en dröm om att öppna en egen krog i nära 20 år:

– Jag sålde mitt sommarställe, köpte det här och tänkte att nu ska jag åldras på den här krogen, laga mat till vänner och visa vårt historiska kulturarv för turister.

Nu hoppas han att polisens tekniska undersökning ska ge resultat - enligt Martin finns det bevis på platsen som gärningsmännen har glömt kvar. Men inbrottet blir en tuff smäll för krogen.

– Jag har ju också ett ansvar gentemot personalen att det inte blir rån på plats. Ingen har blivit skadad nu, det här handlar ju bara om pengar, men man tappar lite styrfart som entreprenör, säger han.

Vet inte hur mycket som stulits

Enligt polisen var det boende i huset som väckts av larmet och kontaktat polis.

– Det har skett någon gång under natten, mellan 02 och 11, säger Annie Hult, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen

Vid halv 12 var patrullerna på plats och man kunde konstatera att ett inbrott har skett.

– Det som har stulits är pengar, men hur mycket vet vi inte än. De skulle återkomma efter brottsplatsundersökningen, säger Annie Hult.

Strax innan klockan 14 på söndagen var polisen klara på platsen och en anmälan upprättades. Brottsrubriceringen är stöld, enligt polisens anmälan.

Ingen person är gripen eller misstänkt för brottet i nuläget, och under måndagen genomförs brottsplatsundersökningen av polis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.