Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Dykning kan vara farligt"

På juldagen har Måns Herngrens komedi om konstsim premiär. Därefter åker regissören själv på dyksemester. - Men det kunde ha slutat illa eftersom jag höll på att drunkna, berättar han.Foto: Lemberg Jonas
MALMÖ. På juldagen har Måns Herngrens komedi om konstsim premiär. Därefter åker regissören själv på dyksemester.
- Men det kunde ha slutat illa eftersom jag höll på att drunkna, berättar han.
Måns Herngren är en erfaren dykare. Och han blir bestört när han tänker på branschkollegan Esbjörn Svenssons tragiska drunkningsolycka.
- Det är så hemskt det som hände. Dykning kan förstås vara oerhört farligt.
Måns är själv mån om att inte ta några onödiga risker.
- Jag är väldigt försiktig av mig och håller inte på att sätta djupdykningsrekord och sånt.
En gång när Måns var liten höll det på att gå illa. Riktig illa dessutom.
- Jag höll på att drunka. Det var när jag var liten. Jag gled rakt igenom badringen och sjönk som en sten.

Inte lärt sig simma

Han var tre år och hade ännu inte lärt sig simma.
- Jag drogs mot botten och på något sätt förstod jag att jag måste kravla mig upp och det var just vad jag gjorde. Och på det sättet lärde jag mig simma.
Simning och dykning har blivit till en hobby.
- Det var när jag var gift med Anna Magnusson som vi lärde oss sportdykning tillsammans. Nu blir det dykning allt som oftast på semestern. Men jag är mest för att dyka på vackra ställen och studera djur- och växtliv. Jag gillar inte att dyka så djupt som möjligt.

Slutat röka

Dykningen har dessutom tvingat honom att sluta röka.
- När jag upptäckte att dykarkompisarna fick tuberna att räcka längre fick jag mig en tankeställare. Nu har jag hållit upp i ett halvår med rökningen. Nu snusar jag i stället. Och andningen är bättre, säger han.
Kondisen har också blivit bättre.
- Jag motionerar inte för jag har inga problem med vikten. Det har nåt med metabolismen att göra. Jag är heller inte intresserad av motion och sport, mer än vattensporter förstås.
Nu har mannen bakom succéer som "Adam & Eva" och "Klassfesten" bakom sig äntligen fått göra en film om den enda sport han gillar.
- När jag hörde talas om idén att göra en film om manliga konstsimmarre föll jag - bokstavligen - pladask för den. Började genast att lära mig allt om den simarten. Det var bara att hålla tummarna så att inte Will Ferrell eller nån sån hade kommit på samma strålande idé.
"Allting flyter" har premiär på juldagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.