Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dykardräkten får experten att dra till med oväntat belopp

Gamla arbetskläderna är värda 100.000: "Populärt"
Klockan Omega Speedmaster fick ägaren 1964.Foto: SVT
Det var en kombinerad konfirmationspresent och julklapp från ägarens mamma.Foto: SVT
En 120 år gammal dykarutrustning.Foto: SVT
– Jag får inte sälja den för barnen, säger ägaren om dykardräkten.Foto: SVT
Anne Lundberg
Anne Lundberg
1 / 7

I säsongsavslutningen av ”Antikrundan” visas en gammal konfirmationspresent och en dykardräkt upp – och båda blir högt värderade.

Anne Lundberg och programmets experter är på plats i Östersund när invånare får sina antikviteter värderade. 

– I dag internationellt för den här uppsättningen så skulle jag nog faktiskt våga säga det att det ligger på 100 000 plus, säger experten Max Sjöberg.

Under torsdagens säsongsavslutning för SVT:s program ”Antikrundan” var Anne Lundberg och experterna på plats i Östersund för att värdera invånarnas ägodelar. 

En dörr från 1778 målad av kyrkomålaren Anders Berglin, smycken gjorda av Rosa Taikon och en tavla som funnits i en och samma släkt sedan den målades 1794. Men också en 120 år gammal dykarutrustning och en klocka som ägaren fått i konfirmationspresent.

Klockan fick ägaren 1964 och är en Omega Speedmaster. Experten Mikael Wallhagen berättar att modellen kom 1957. Ägaren av klockan fick den som en kombinerad konfirmationspresent och julklapp. När han var 15 år promenerade han förbi ett skyltfönster med sin mamma och berättade att han ville ha klockan. Och det fick han. 

Ägaren blir inte förvånad

När experten undersöker klockan ser han att den reparerats vid ett flertal gånger. Klocklänken är inte original. Inte heller glasringen eller visarna. Det är något som klocksamlare skulle reagera på. Trots detta tror ägaren att det finns ett värde i klockan, och det visar sig att han har rätt.

– Skulle man återköpa den här klockan på en marknad, en auktion eller hos en handlare så skulle du få lägga i alla fall 100 000 kronor, säger Mikael Wallhagen.

Klockägaren blir inte förvånad av priset.

– Det stämmer ganska väl vad jag har hört, säger han.

”Får inte sälja den”.

En av besökarna har med sig en 120 år gammal dykardräkt. Dräkten har ägaren själv använt som arbetskläder. Ofta använde han den på 10-15 meter djup.

– Men jag har varit nere med den på 50 meter, säger ägaren.

Dräkten gjordes av tillverkaren Siebe & Goldman i London. När den köptes av ägaren i mitten av 60-talet fick han betala 2500 kronor för den. Experten Max Sjöberg berättar att sådana dykardräkter är populära.

– I dag internationellt för den här uppsättningen så skulle jag nog faktiskt våga säga det att det ligger på 100 000 plus, säger Sjöberg.

Han berättar också att det är många andra besökare i programmet som har uppmärksammat dräkten – men ägaren lockas inte av populariteten eller värdet av den.

– Jag får inte sälja den för barnen, säger ägaren.

”Antikrundan” sänds i SVT klockan 20.00 på torsdagar.

Trots skador – så blev klockan värdefull igen:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.