Tone Norum och Tommy Nilsson 2014. Foto: MAGNUS LILJEGREN/ GGFOTO / IBL BILDBYR / ALL OVER PRESS - SWEDEN/ALL OVER MAGNUS LILJEGRENTone Norum och Tommy Nilsson 2014. Foto: MAGNUS LILJEGREN/ GGFOTO / IBL BILDBYR / ALL OVER PRESS - SWEDEN/ALL OVER MAGNUS LILJEGREN
Tone Norum och Tommy Nilsson 2014. Foto: MAGNUS LILJEGREN/ GGFOTO / IBL BILDBYR / ALL OVER PRESS - SWEDEN/ALL OVER MAGNUS LILJEGREN
Tone Norum. Foto: VOTJA KLECKA / SYDSVENSKAN / IBL BILD / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]Tone Norum. Foto: VOTJA KLECKA / SYDSVENSKAN / IBL BILD / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Tone Norum. Foto: VOTJA KLECKA / SYDSVENSKAN / IBL BILD / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Tommy Nilsson och Yvonne Ryding, Melodifestivalen 1989. Foto: JAN COLLSIÖÖ / SCANPIX SWEDENTommy Nilsson och Yvonne Ryding, Melodifestivalen 1989. Foto: JAN COLLSIÖÖ / SCANPIX SWEDEN
Tommy Nilsson och Yvonne Ryding, Melodifestivalen 1989. Foto: JAN COLLSIÖÖ / SCANPIX SWEDEN

Duon som satte hela 80-talet på popkartan

Publicerad

Nu firar den 30 år på toppen - den ultimata kärleksduetten.

Tommy Nilssons och Tone Norums "Allt som jag känner".

80-talet har varken låtit hårigare eller härligare. 

De kom från samma håll, från den tuperade pudelrock som trycktes på posters i tidningen Okej.

Tone Norum, lillasyster till Europes gitarrist John Norum, hade slagit igenom med powerballaden "Can’t you stay" - skriven av Joey Tempest - som 20-åring.

Tommy Nilsson hade varit med ett tag i hårdrocksbranschen, bland annat som sångare och frontfigur i hårdrocksbandet Easy Action.

"Allt som jag känner" spelades in och gavs ut 1987, men det var först året därpå som duetten blev en stor hit. Låten var ledmotiv till den ungdomsfilmen "PS sista sommaren", som hade premiär i januari 1988.

Originalmusiken var signerad Alexander Bard samt Ola Håkansson och Tim Norell från Secret Service. Bland trions hits på soundtracket fanns, förutom "Allt som jag känner", även Lili & Susies "Oh mama".

Filmen fick den överladdade duetten att flyga upp i topp på den svenska singellistan i januari, och där stannade den kvar till den 13:e april 1988. Då Tommy själv tog över tronen med en ny skoldanstryckare - "Maybe we’re about to fall in love" (ledmotiv från Björn Skifs film "Strul").

"Allt som jag känner" släpptes även i en engelskspråkig version, "My summer with you". En version som toppade radiolistan Tracks så länge att Tommy Nilsson slutade som årets mest spelade artist, före Pet Shop Boys.

80-talet var duetternas gyllene årtionde. 1982 sjöng Joe Cocker och Jennifer Warnes "Up where we belong" från filmsuccén "En officer och en gentleman". Sen kom Paul McCartney och Michael Jackson med "The girl is mine" och "Say say say". Därefter rullade fenomenet vidare, världen över.

Svenska artister hakade givetvis på.

Roxette formade till och med en världssuccé som mer eller mindre var baserad på duettens dynamik. 

"Allt som jag känner" är lika mycket 80-tal som hårmousse, moonboots och Rubiks kub. Synttrummorna låter lånade från Alphaville, syntkompet importerat från "Top Gun", den känsloladdade sången i refrängens crescendo lika svulstig som en Tina Turner-video - hela paketet är närmast en kitschig 80-talsparodi.

Ändå lever den härliga duetten vidare, år efter år.

På dagens topplistor möts artister fortfarande, men i "featuring"-form snarare än i duettformatet. Stora undantaget i fjol var Sias och Zayn Maliks "Dusk till dawn". 

En duett som låter väldigt 1988.

Faktiskt ganska mycket som Tone och Tommy.

Tre klassiska svenska 80-talsduetter

Tomas Ledin & Agnetha Fältskog "Never again" (1982)

Det svenska 80-talets första stora duett. Ledins uppföljare till "Sommaren är kort", med en fantastisk Agnetha vid mikrofonen.

Ratata & Frida "Så länge vi har varann" (1987)

Apropå fantastiskt: här är det Abba-Frida som går in i studion och äger när Mauro Scoccos känslor svallar som en tsunami.

Niklas Strömstedt & Anne-Lie Rydé "En kvinna och en man" (1989)

Soundet kopierar Roxettes album "Look sharp!", det medl "Listen to your heart". Melodin snyggt inringad av bombastiskt gitarrsolo.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag